Archieffoto
Archieffoto (S en L Zorg )

Stichting Arduin kan rekenen op steun landelijke overheid

MIDDELBURG - Stichting Arduin krijgt de komende jaren maximaal twintig miljoen euro van de landelijke overheid om haar financiële situatie op orde te brengen.


Het gaat om een ‘zeer uitzonderlijke maatregel’, volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar hij vindt hem gerechtvaardigd.

In een brief aan de Tweede Kamer wijst hij op de bijna 500 cliënten met een verstandelijke beperking, die bij een faillissement naar plaatsen elders in het land zouden moeten verhuizen. In de langdurige zorg is de directe omgeving van cliënten zeer belangrijk, zegt De Jonge. “En de afstand tot hun naasten zou dan onacceptabel worden.”

Complex

Ook heeft Arduin tussen de vijftien en twintig cliënten, die vanwege een zeer complexe zorgvraag, ergens anders sowieso moeilijk plaatsbaar zijn. De financiële bijdrage van Den Haag komt als geroepen voor Arduin.

Kleinschalig

De instelling is in de problemen geraakt door de kleinschalige woonvormen, de reiskosten die daarmee samenhangen, de krappe arbeidsmarkt in Zeeland en de steeds complexere zorgvragen van cliënten.

De problemen werden vorig jaar voor iedereen zichtbaar toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg de zorg in het behandelcentrum in Aagtekerke aan de kaak stelde. Een deel van de cliënten moest worden verplaatst.

Concentreren

Arduin heeft verspreid over de provincie ruim 150 woningen in bezit. Dat aantal brengt ze de komende jaren terug naar zes locaties waar meerdere woningen en voorzieningen komen. Het gros daarvan komt op Walcheren.

Door het wonen meer te concentreren blijft er meer geld over de zorg. Bij het realiseren van haar toekomstplan krijgt Arduin hulp van ‘s-Heeren Loo, een grote, over het hele land werkende zorgorganisatie. Het ligt in de lijn der verwachting dat Arduin op den duur onderdeel wordt van deze organisatie.

Uniek

Daarvoor is dan wel eerst toestemming nodig van de cliënten- en ondernemingsraden en de Nederlandse Zorgautoriteit en Autoriteit Consument en Markt. “Met ons plan kunnen we de kwaliteit van zorg op orde brengen en daarmee de werkgelegenheid voor de 917 Arduin-medewerkers waarborgen”, zegt interim-bestuurder Gerton Heyne van Arduin. “We gaan het in één keer goed doen, compleet toekomstbestendig. Het is een unieke situatie. Daarom kan het niet anders.”    
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief