jeugdzorg-large
jeugdzorg-large

Toekomst jeugdzorgorganisatie Intervence veilig door hulp Zeeuwse gemeenten

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De Zeeuwse gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben een toekomstplan gemaakt waarmee jeugdzorgorganisatie Intervence uit de problemen moet komen.

De organisatie biedt hulp aan 1100 gezinnen en kinderen in Zeeland, die te maken hebben met de jeugdreclassering en jeugdbescherming.

De dertien gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, waren niet te spreken over de lange wachtlijsten en kwaliteit van de zorg. Intervence zei op haar beurt dat ze heeft te kampen met onderbezetting en niet aan de eisen kon voldoen voor het geld dat ze kreeg.

De budgetten liepen steeds verder terug door de lange wachtlijsten waardoor ze in de problemen dreigde te raken. De organisatie krijgt betaald voor de zorg die ze levert.

Inspanningen

Achter de schermen hebben de Zeeuwse gemeenten, het ministerie en Intervence maanden aan het toekomstplan gewerkt. “De indruk werd gewekt dat we tegenover elkaar staan, maar dat doet geen recht aan de inspanningen van iedereen en het resultaat dat alle partijen samen de schouders eronder zetten”, zegt wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes, die voorzitter is van jeugdhulpregio Zeeland.

Financiering

Er komt een ervaren interim-bestuurder, die vorm moet geven aan het toekomstplan. Een van de afspraken is dat de gemeenten de financiering van Intervence tot 1 juni hebben gegarandeerd.

Samen werken ze de komende maanden bovendien aan een plan voor de jaren na 2020. “We zijn blij dat er oog is vanuit de gemeenten voor de complexe omstandigheden waarin onze medewerkers en onze bestuurder hun werk moeten doen”, aldus Veronique Heins van de raad van toezicht van Intervence. “We zoeken samen naar een duurzame oplossing om ervoor te zorgen dat we dagelijks aan onze missie ‘Ieder kind veilig’ kunnen blijven werken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief