Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Vlissingse scholieren bouwen de stad Democracity

Door: Marijn Riemens algemeen

VLISSINGEN - Bouwen we liever een ziekenhuis of moet er juist ruimte komen voor meer groen? Hoeveel budget hebben we te besteden voor de inrichting van onze stad? Met die vragen houden kinderen uit groep 7 en 8 van de Vlissingse basisscholen zich komende periode bezig. Van maandag 11 februari tot en met vrijdag 1 maart spelen zij in het gemeentehuis het spel Democracity. Door deze stad letterlijk te bouwen, maken de kinderen kennis met democratische besluitvorming.

De groepen 7 en 8 van de Graaf Jan van Nassauschool namen afgelopen vrijdagmiddag deel aan het evenement, dat plaatsvond in de raadszaal. Wethouder Rens Reijnierse, raadslid van de partij Perspectief op Vlissingen (POV) Ruud Kleefman en commissielid van POV Jeroen Hozée waren ook aanwezig. Zij zagen dat de kinderen met volle teugen van het spel genoten. Na een korte introductie van spelbegeleidster Laura van Welzenis vormden de leerlingen verschillende politieke partijen en kregen zij ieder een rol toegewezen. Vervolgens bedachten zij een eigen partijprogramma met een aantal speerpunten en een slogan, die één voor één werden toegelicht.

Democracity

Het echte werk begon pas na de pauze: het bouwen van de stad Democracity. Op de vloer van de raadszaal stonden kartonnen woningen die moesten worden aangevuld met andere kartonnen gebouwen om de stad compleet te maken. De fractievoorzitters van de partijen maakten om en om op basis van argumenten duidelijk waarom zij vonden dat een bepaald gebouw in de stad Democracity geplaatst moest worden. De partijen gingen vervolgens met elkaar in gesprek en werd er door middel van stemmen besloten of het gebouw in de stad mocht worden geplaatst of niet. Zo kreeg bijvoorbeeld het ziekenhuis groen licht, terwijl het voorstel om een dierentuin in Democracity te plaatsen werd afgewezen.

Beslissingen

De 11-jarige Sem Matthijsse van politieke partij FGZ en Nathan van der Maas van GroenRechts vonden het debatteren het leukste onderdeel van de middag. ''Je leert gezamenlijk goeie beslissingen te nemen en naar elkaars argumenten te luisteren'', vertelt Nathan enthousiast. Zijn klasgenoot beaamt dat. ''Het was heel leuk om op deze manier te leren hoe er in de gemeente beslissingen worden genomen.'' Julie Verdonk (12) vond het juist debatteren lastiger dan haar medeleerlingen, maar genoot wel degelijk van het bouwen van de stad. ''Dat was echt heel leuk om te doen. Je bent echt actief bezig als politieke partij en denkt ondertussen na over welk gebouw belangrijk is om in je stad te hebben'', aldus Julie. De kinderen kregen aan het einde van het evenement nog de gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige wethouders, waarna het evenement werd afgesloten.

ProDemos

De begeleiding van het spel was in handen van Laura van Welzenis, medewerker van ProDemos. Deze organisatie wordt ook wel het 'Huis voor democratie en rechtsstaat genoemd en werkt samen met gemeenten, provincies, rechtbanken en onderwijsinstellingen. Voor scholen worden politieke excursies, gastlessen, spellen zoals Democracity en lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat georganiseerd. Op die manier maken kinderen kennis met de wijze waarop beslissingen van politieke aard in Nederland worden genomen. Het is voor schoolgemeenschappen ook mogelijk om een bezoek te brengen aan het Bezoekerscentrum van ProDemos. Dit is gevestigd tegenover het Binnenhof in Den Haag en wordt jaarlijks druk bezocht. Meer informatie over ProDemos is te vinden op de website www.prodemos.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief