euro-geld-centen
euro-geld-centen Foto: Archieffoto

Vlissingen mag afwijken van regels waarmee ze bespaart op rentekosten

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen zegt dat hij tijdelijk wil afwijken van de regels van de kasgeldlimiet, omdat dat rentevoordeel oplevert.

"We krijgen binnenkort een paar grote bedragen binnen en willen daarmee enkele leningen financieren. Daardoor besparen we op onze rentekosten”, zegt hij. 

De gemeente heeft toestemming aan de provincie moeten vragen om af te wijken. Zij is vorige week akkoord gegaan.

Beperkingen

Het gaat om een bedrag van 25 miljoen euro. Door af te wijken kan Vlissingen tijdelijk meer financieren met kortlopende leningen. De wet stelt daar beperkingen aan, omdat kortlopende leningen, vanwege de onzekere rentebedragen, risicovol zijn.

Kwartalen 

Daarom mogen gemeenten maximaal twee kwartalen achter elkaar afwijken. Als Vlissingen eind september niet opnieuw voldoet aan de kasgeldlimiet moet ze een plan van aanpak maken om alles te herstellen.

Perspectief op Vlissingen (POV) heeft laten blijken niet blij te zijn dat ze van niets wist. “Raadsleden worden vaak aangesproken op dit soort financiële zaken. Het is een actueel onderwerp in Vlissingen”, reageert Pim Kraan in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij heeft om uitleg gevraagd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief