verkeer-file-auto-snelweg
verkeer-file-auto-snelweg

Miljoenen euro's voor veiliger Zeeuwse wegen

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - De provincie wil de komende jaren miljoenen euro’s steken in de veiligheid van provinciale wegen.

Ze heeft een subsidie aangevraagd van 1,4 miljoen euro bij de landelijke overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs gezegd 25  miljoen euro opzij te zetten voor kleine maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren.

Inrichting

Bovenop de 1,4 miljoen euro wil Zeeland bijna 4,1 miljoen euro. “Veel eenzijdige ongevallen gebeuren op N-wegen”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “En dat heeft vooral te maken met de inrichting van deze wegen.” Volgens hem zijn niet altijd grote infrastructurele projecten nodig om de veiligheid te verbeteren. “Met kleine dingen kun je veel doen.”

Drassig

Van der Maas verwacht bijvoorbeeld veel van het uitbreiden van het aantal zogenaamde doorgroeitegels, die de berm verharden. “Nu zie je nog vaak dat mensen per ongeluk in een drassige berm terecht komen, hun auto niet meer onder controle krijgen en in de sloot belanden.”

Als de provincie de subsidie krijgt, wil ze voor bijna 1,8 miljoen euro aan extra doorgroeitegels leggen. Ook investeert ze 2,4 miljoen euro in geleiderails langs wegen en enkele honderduizenden euro’s in het verplaatsen van obstakels en het rooien van bomen, die te dicht langs de kant van de weg staan. De provincie wil de werkzaamheden tussen nu en 2023 uitvoeren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief