Foto: Tocardo

Samenwerkingsverband moet forse impuls geven aan getijdenenergie

GOES - In 2025 moet in Zeeland honderd megawatt aan getijdenenergie worden opgewekt.


Dat is de doelstelling van een nieuw samenwerkingsverband dat bestaat uit staalbouwer Hillebrand, installatiebedrijf Istimewa, Delta Energie, PZEM, Zeeuwind en Tocardo. Ze hebben de overeenkomst Zeeland Tidal Power opgesteld.

Ervaring

Zeeland heeft al ervaring met de duurzame technologie, want sinds 2016 hangt er een getijdencentrale van Tocardo aan de Oosterscheldekering. In de afgelopen jaren is onderzocht of deze werkt, wat de gevolgen zijn voor de kering, de waterbodem en omgeving en voor de ecologie. “De resultaten zijn zeer positief”, zegt Hans van Breugel van Tocardo. “Van bescherming tegen water tot het halen van energie uit water, het beste van twee werelden komt bijeen.”

Stroming

Getijdenenergie maakt gebruik van de stroming in zeewater, veroorzaakt door veranderingen in het getij. Het water krijgt de zogenaamde onderwaterwindmolens aan het draaien, die deze bewegingen omzetten in stroom. PZEM heeft toegezegd de getijdenstroom af te nemen. “Het sluit aan bij onze ambitie”, zegt CEO Frank Verhagen. “We staan garant voor afname van de hernieuwbare energie en het balanceren van de voorspelbare productie van de getijdencentrales.”

Abonnement

Klanten van Delta kunnen de stroom afnemen. De stroom uit de huidige getijdencentrale aan de Oosterscheldekering zit al in het abonnement Puur Zeeuws Groen. “We bouwen het aandeel getijdenstroom daarin graag uit. Niets is zo Zeeuws als stroom opwekken met het water dat ons omringt”, aldus CEO Roel Meijerink van Delta Energie.

Export

Met de kennis die de partijen opdoen in Zeeland denken ze sterk te staan. Ze willen een fundament leggen voor ‘grootschalige export’ van deze vorm van duurzame energie.

Als de partijen hun doelstelling in Zeeland Tidal Power willen halen moet Rijkswaterstaat meewerken. De organisatie is verantwoordelijk voor de Oosterscheldekering. De getijdencentrales mogen de taak van waterkering niet in de weg zitten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief