Kinderen pesten school 498574384.jpg
Kinderen pesten school 498574384.jpg

Verwijsindex moet nieuw leven worden ingeblazen

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - Met een campagne en veel bezoekjes aan scholen, organisaties en samenwerkingsverbanden willen de gemeenten de verwijsindex nieuw leven inblazen. “Dit is een ultieme poging.”

Het is een digitaal systeem waarmee professionals een signaal kunnen afgeven als ze zich zorgen maken over een kind. Als iemand denkt dat er iets niet goed gaat met een jongen of meisje tot 23 jaar kan hij of zij kijken in de verwijsindex. Daar kunnen ze een vinkje zetten bij een naam. Vervolgens weet je automatisch of er al eerder meldingen zijn gedaan over het kind. “Via het systeem kom je in contact met andere professionals. Je kunt dan informatie met elkaar delen en kijken of je samen iets kunt doen”, zegt Susanne van der Graaf van GGD Zeeland. “Het voordeel is dat het laagdrempelig is en je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen.”

Slecht

De verwijsindex bestaat al jaren. “Maar hij functioneerde slecht”, zegt wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele. Zij en haar collega-bestuurders in Zeeland willen nog één keer proberen het van de grond te krijgen. “We gaan ermee de boer op, want we denken dat het een goed systeem is. Onbekend maakt onbemind. We moeten alle professionals in Zeeland activeren om het te gebruiken, want het werkt alleen als het breed wordt gedragen.”

De verwijsindex wordt de komende tijd onder de aandacht gebracht via een campagne #doehetvoorguus. Er is een website met meer informatie: www.verwijsindexzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief