Emi bij haar ontworpen kunstwerk van een zwaan.
Emi bij haar ontworpen kunstwerk van een zwaan. Foto: Cédric Broodman

Jeugd ontwerpt kunst voor park Willem Klooslaan

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Drie nieuwe kunstwerken sieren het park aan de Willem Klooslaan in Vlissingen. Ze zijn gemaakt door bijzondere kunstenaars. Zo zijn de ontwerpers van de beelden leerlingen van drie basisscholen in de wijk Paauwenburg. De kunstwerken zijn vrijdag door wethouder Els Verhage van de gemeente Vlissingen onthuld.

Eén van de ontwerpers van de nieuwe kunst voor het park aan de Willem Klooslaan is Emi (10) uit groep zeven van de Theo Thijssenschool. “Ik heb een zwaan ontworpen”, vertelt Emi. “Het voelt heel speciaal om hiervoor gekozen te worden en ik vond het ook erg leuk om te doen.”
Emi haalde haar inspiratie voor het beeld onder andere uit een fotowedstrijd die ze had gewonnen op school. “Ik had een foto gemaakt van een zwaan voor de fotowedstrijd en daar komt de inspiratie vandaan.”

Varkenskop

De andere kunstenaars waren Joey(12), uit groep 7 van Het Springtij en Céleste (11), uit groep 8 van de Ichtusschool. Joey vertelt over zijn onderwerp dat hij zijn fantasie de vrije loop heeft gelaten. Céleste had voordat ze aan de slag ging al een helder idee. “Ik wilde graag een varkenskop maken, maar dat is een dierenschedel geworden. Ik was erg verrast toen ik te horen kreeg dat mijn beeld had gewonnen.”

Jury
De drie beelden van de leerlingen staan niet alleen in het park. Zo zijn er nog vijf andere beelden die het park verrijken. Deze kunstwerken zijn onder andere gemaakt door een Zeeuwse, Groningse en Belgische kunstenaar. De kunstwerken worden gekozen door de inwoners in de omgeving en de beelden vallen onder het kunstproject ‘Ik ben God in t diepst van mijn gedachten’. Het doel van dit educatieve kunstproject is om er elk jaar een nieuw kunstwerk in het park te zetten.

Bij dit project zijn onder meer de kunstenaars Sylvia Hubrouck, Ko de Jonge en Hans Bommeljé van kunstwerkplaats KipVis betrokken betrokken. Van elk van de drie scholen kozen zij als jury één beeldje uit de ontwerpen van de kinderen voor de plaatsing in het park.

Kloos

De kunstenaars van KipVis werken in de wijk Paauwenburg, op de hoek van de Gerbrandystraat en Sloeweg en willen graag zichtbaar zijn door een bijdrage te leveren aan het welzijn in de wijk. Tussen de Sloeweg en Willem Klooslaan bevindt zich een watergang en dit parkje is de achtertuin van KipVis. In 2012 ontstond bij Ko de Jonge, in samenwerking met Ans Couwenberg, Monique Jasperse, Sylvia Hubrouck, Giel Louws en Hans Overvliet, het idee om in dit gebied een bijzondere route te realiseren. ‘Een pad waar de wandelaar geraakt wordt door opmerkelijke beelden’, aldus KipVis. Bij dit project ontstaat een groeiende beeldenroute waarbij veel kunstenaars en inwoners van de wijk Paauwenburg betrokken zijn. Het project is vernoemd naar de beroemde dichtregel van Willem Kloos, uit zijn sonnet: ‘Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten’.

BIJDRAGE CÉDRIC BROODMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief