Omri Kleinepier, Adriaan Luijk, Stephan Hinten en Ingrid de Vries met slechts een klein deel van de 'buit'.
Omri Kleinepier, Adriaan Luijk, Stephan Hinten en Ingrid de Vries met slechts een klein deel van de 'buit'. Foto: Marielja ten Bruggencate

Vrijwilligers ruimen onvermoeid afval op

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN – Het werk is nooit klaar, maar daardoor laat een groep vrijwilligers zich niet uit het veld slaan. Met regelmaat pakken zij de prikkers en vuilniszakken op om op verschillende locaties in de gemeente Vlissingen zwerfafval op te ruimen. Zoals woensdag in de binnenhaven.

Zwerfafval is een groot probleem. Daarom trekt de groep er regelmatig op uit om bijvoorbeeld op te ruimen bij de Vlissingse wateren, het strand en het Kanaal door Walcheren. "Ik ben geschrokken door wat ik zag”, zegt de Vlissingse wethouder Els Verhage woensdag na de actie in de binnenhaven. Ze sluit vaker aan bij de schoonmaakacties. “Dat vier organisaties de handen ineen hebben geslagen om bijna wekelijks een clean-up te houden, vind ik helemaal super.”

Draden

Havenmeester Adriaan Luijk, werkzaam bij de gemeente Vlissingen, weet als geen ander hoeveel afval er in de binnenhaven ligt. Het grootste probleem zijn de kunststof draden van uit elkaar gevallen landvasten. De draden zijn stug, waardoor ze niet gemakkelijk breken of verteren. Ze rijgen alles wat op hun pad komt aan elkaar en klitten aan de balken langs de kade. Vissen en vogels kunnen verstrengeld raken in die dradenkluwen, met alle gevolgen van dien. Ook worden veel poetslappen, drinkflesjes, plastic zakken en touwtjes gevonden.

Strijkplank

De meest bijzondere vondst tijdens de laatste clean-up, afgelopen woensdag, was een strijkplank. “Mensen gooien van alles in het water, soms bewust, maar vaak achteloos”, zegt Luijk. “Met deze acties willen mensen bewust maken van de hoeveelheid zwerfafval en wat zij daartegen zelf kunnen doen. Als de bewustwording groeit, zal de hoeveelheid zwerfafval krimpen en zijn de clean-ups op een dag niet meer nodig.”

Studenten

Een jaar geleden kwam Luijk in contact met HZ Green Office van de HZ University of Applied Sciences, scheepsbouwer Amels en Stichting Doe mee, verlos de zee!. De organisaties besloten een actie op te zetten om het afval op te ruimen. Er is gekozen voor een wekelijkse aanpak, waarbij Luijk als medewerker van de gemeente Vlissingen het voortouw neemt.

Motiverend

De groep vrijwilligers ruimt in twee uur tijd zo veel mogelijk afval op. “Het werk is nooit klaar. De ene dag ruim je iets op en de volgende dag ligt er weer nieuw afval. Het lijkt onbegonnen werk, maar het moet wel gebeuren. Als we niets doen ziet het er binnen de kortste keren niet meer uit”, zegt Ingrid de Vries. Ze is docent aan de HZ en motiveert haar studenten mee te doen aan de clean-ups van HZ Green Office. Dit is een platform voor duurzaamheid. “Er hebben dit schooljaar zo’n vijftig studenten deelgenomen aan de clean-ups in de haven. Sommigen komen eenmalig, maar anderen komen keer op keer terug. Ik help zelf ook graag mee en verbaas me steeds over wat we allemaal vinden. Maar het is motiverend om iets goeds te kunnen doen.”

Zeeverkenners

Omri Kleinepier is student Bouwkunde en leidinggevende bij waterscouting de Golfbrekers. “Ik help graag mee om de haven op te ruimen. Met de zeeverkenners houden we ook regelmatig opruimacties, het is tenslotte ons eigen vaarwater.” Het schoonhouden van je eigen leefomgeving vinden ze ook bij Stichting Curieus belangrijk. Stephan Hinten vertelt: ‘Onze creatieve dagbesteding heeft als onderdeel afvalprikken in de wijk en we denken na over wat we nog meer kunnen betekenen. De clean-ups vind ik een goede actie, dus ik draag graag mijn steentje bij.”

Meedoen

Belangstellenden die willen helpen met het opruimen van zwerfafval kunnen meer informatie over de data en tijden van de clean-ups opvragen via greenoffice@hz.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief