Een van de tekeningen in het stripboek over de Slag om de Schelde. FOTO ARTHUR SCHEIJDE
Een van de tekeningen in het stripboek over de Slag om de Schelde. FOTO ARTHUR SCHEIJDE Foto: Arthur Scheijde

Stripboek over Slag om Schelde als kennismaking

Door: Eugene de Kok Algemeen

NIEUWDORP - Oorlogscorrespondent Jim Borden uit Canada, zijn chauffeur Tom Davies en de Zeeuwse verpleegster Anna Jobse zijn de hoofdpersonen in de strip ‘De scherpschutter - de Slag om de Schelde’. Willem Meijer, voormalig commandant van de Marinekazerne in Vlissingen, en tekenaar Arthur Scheijde maakten het verhaal over de beslissende slag, die dit jaar volop in de schijnwerpers staat.

Willem Meijer en Arthur Scheijde, die naast tekenaar ontwerper, schrijver, filmmaker een verdienstelijk autodidact geschiedkundige is, kennen elkaar al jaren. Ze raakten bevriend toen ze onderzoek deden naar de restanten van het vlaggenschip Walcheren van de Zeeuwse Admiraliteit.

Toekomst

In de jaren daarna kwam de Slag om de Schelde regelmatig ter sprake als ze het over toekomstplannen hadden. Met de grootschalige herdenking in aantocht werden deze pas concreet. Anthoni Fierloos van Paard van Troje was enthousiast. Meijer kwam met het basisidee voor het verhaal. Met Scheijde werkte hij het uit tot een stripboek. “Veel mensen kennen de Slag om de Schelde helemaal niet, in tegenstelling tot de Slag bij Arnhem. Gek genoeg is die verloren, terwijl de Slag om de Schelde is gewonnen en van doorslaggevend belang was. Zie dit stripboek als een eerste kennismaking met de gebeurtenissen van toen.”

Canadezen

Scheijde denkt dat de geringe bekendheid mede komt doordat Canadezen, die in Zeeland en omstreken vochten in oktober en november 1944, ‘minder hoog van de toren blazen’ dan de Britten en Amerikanen, die in Arnhem en Nijmegen vochten. “Met de grote herdenking in Terneuzen hoop ik dat er verandering in komt, zodat meer Nederlanders te weten komen hoe belangrijk en heftig deze slag is geweest.”

Normandië 

Dat lukt ook door het stripboek te lezen. Het verhaal gaat over de Canadese oorlogscorrespondent Jim Borden. Hij doet vanaf D-day verslag en ziet in Caen in Normandië een Duitse sluipschutter Canadezen uit zijn peloton om het leven brengen. Hij wil de identiteit van deze soldaat achterhalen en achtervolgt hem door Frankrijk, Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland naar Walcheren, waar de gevechten om de toegang tot de haven van Antwerpen in volle hevigheid woeden.

Herkennen

De vraag is of Borden de door hem verafschuwde sluipschutter ooit zal vinden. “De achtergrond van het verhaal is waargebeurd. En het verzonnen gedeelte had zo kunnen plaatsvinden”, zegt Scheijde, die veel foto’s van destijds heeft gebruikt. “Mensen die bekend zijn met de slag zullen veel in de tekeningen herkennen.”

Volgens Scheijde was het lastig de zwart-wit-foto’s te vertalen naar kleuren. “We hebben de uniformen en voertuigen zo goed mogelijk proberen te benaderen.”

Realistisch

Scheijde en Meijer wilden oorspronkelijk een strip maken in Kuifje-stijl. Dat idee lieten ze in overleg met de uitgever en het Bevrijdingsmuseum Zeeland echter los. Ze kozen voor meer realistische tekeningen. “Dat we een journalist als hoofdpersoon hadden, speelde mee in die beslissing, want dan was het wel erg op Kuifje gaan lijken.”

Presentatie

Het stripboek wordt zaterdag gepresenteerd in Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Iedereen is welkom om de presentatie bij te wonen. De toegang is gratis. Wel aanmelden via info@paardvantroje.nl. Het begint om 14.00 uur.

Na de overhandiging van het eerste exemplaar kan iedereen in het museum op zoek naar de strip. ‘De scherpschutter - de Slag om de Schelde’ verschijnt in vijf edities: een softcover, een hardcover, in het Duits, in het Engels en in een speciale editie die is genummerd en gesigneerd. Alle edities hebben vijf bladzijden achterin en de speciale editie nog eens acht extra over het maken van de strip.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief