Afbeelding

Toespraken, bloemen, muziek en stilte tijdens Indiëherdenking

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - In het kader van de 75-jarige herdenking van de Slag om de Schelde en de Tweede Wereldoorlog houdt de gemeente Vlissingen donderdagavond (15 augustus) met medewerking van de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon en Koninklijke Harmonievereniging Ons Genoegen voor het eerst een Indiëherdenking. De bijeenkomst vindt plaats op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. 

Tijdens de plechtigheid herdenken de aanwezigen de oorlogsgeschiedenis van voormalig Nederlands Indië tot de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. 'Dit is een geschiedenis die voor veel Vlissingers met een Molukse of Indische achtergrond of familiebanden belangrijk is', laat een gemeentewoordvoerder weten. 'Daarom houden we een herdenking in Vlissingen.'

Programma

De bijeenkomst begint donderdag om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Tijdens de herdenking worden er bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting. Na het openingswoord door de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar is er muziek van Ons Genoegen. Dan volgt een toespraak door voorzitter Rob Wiessenhaan van de Indische Vereniging Koempoelan. Na een muzikaal optreden van de tifa-groep van Mae Uku houdt voorzitter Bob Latuheru van Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon een toespraak. Dan is er weer een optreden van de tifa-groep en daarna leggen de burgemeester en andere belangstellenden een krans. Wanneer de harmonie de 'Last Post' ten gehore heeft gebracht, volgt een minuut stilte en daarna klinkt het Wilhelmus.
Na afloop is er een informele bijeenkomst in de aula van de begraafplaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief