Bjorn de Nooijer (l) en Arjan van Dorsselaer lezen voor uit 'De kracht van Zeeuwse energie'. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Bjorn de Nooijer (l) en Arjan van Dorsselaer lezen voor uit 'De kracht van Zeeuwse energie'. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Voorleesactie opent prijsvraag over energietransitie

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG – Alle basisscholen in Zeeland krijgen het boek 'De kracht van Zeeuwse energie' van de Young Energy Society Challenge (YESC). Het boek bevat verhalen en lesmateriaal waarmee kinderen zich kunnen verdiepen in de energietransitie. Fossiele brandstoffen raken op, maar wat moeten we dan? De bijbehorende prijsvraag daagt de jeugd uit om na te denken over energiegebruik en energiewinning in de toekomst.

Deze week is er op verschillende Walcherse scholen voorgelezen door ambassadeurs van YESC en studenten van de University College Roosevelt (UCR). YESC is een initiatief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn er prijsvragen geformuleerd, waarbij gezocht wordt naar creatieve, haalbare oplossingen voor duurzame energie in Zeeland. De inspirerende verhalen met prachtige illustraties in het boek 'De kracht van Zeeuwse energie' zijn ingedeeld op thema, zoals vervoer, voeding, huisvesting en het opwekken van energie.

Verhuizen

Op Archipelschool De Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg waren twee studenten van de UCR aanwezig om het verhaal van muis Mobi voor te lezen. "De muis woont in een holletje waar vaak auto's langs rijden", vertelt Bjorn de Nooijer (18), die voorlas in groep zes. "Mobi's vriendje Jack wordt ziek door de vieze, stinkende uitlaatgassen van de auto's. Dit verhaal vertelt over luchtvervuiling en mogelijke oplossingen. Voor de muizen betekende dat verhuizen."

Ideeën

Na het voorlezen en de presentatie gingen de studenten met de leerlingen in gesprek over hun eigen ideeën en wat ze al doen om duurzaam te leven. Veel kinderen weten dat afval niet op straat, maar in de vuilnisbak hoort. Ze gebruiken een brooddoos in plaats van een broodzakje en drinken uit een herbuikbare beker in plaats van uit pakjes. Arjan van Dorsselaer (20) was te gast bij leerlingen van groep zes van de SterQ!-afdeling van De Tweemaster-Kameleon. Deze kinderen zijn hoogbegaafd en krijgen een lesprogramma waarin ze voldoende uitdaging vinden. De YESC-prijsvraag voor energietransitie is hen dan ook op het lijf geschreven. "Ze kwamen met allerlei leuke ideeën aan," vertelt Arjan. "Zo was er een leerling die opperde om de CO2-uitstoot van een fabriek met buizen naar kassen te leiden, zodat de planten de CO2 kunnen opnemen. Best een goed idee."

Website

De YESC-prijsvragen zijn te vinden op de website en sluiten per 15 november. De beste ideeën worden beloond met een geldbedrag. Het boek 'De kracht van Zeeuwse energie' is ook te downloaden op de website: www.yesc.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief