Column De Hypotheker: Nieuw jaar, nieuwe kansen om een huis te kopen!

  Bedrijvig Nieuws

Eind december. Tijd om vooruit te kijken naar 2018. Zoals ieder jaar in januari worden ook binnenkort weer een paar veranderingen op de huizenmarkt doorgevoerd. Wat betekent dat voor jou, als je komend jaar je eerste of volgende huis gaat kopen? We vatten alvast wat belangrijke veranderingen voor je samen.


Vanaf 2018 komen ook duurdere woningen in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. NHG is een garantie op hypotheken die ervoor zorgt dat je veilig leent. Je krijgt korting op je hypotheekrente, en een eventuele restschuld bij de verkoop van je huis kan worden kwijtgescholden. De kostengrens voor NHG ligt nu nog bij een koopsom van € 245.000. Vanaf januari stijgt die grens met ruim 8%; als je dan een huis koopt waarvan de koopsom onder de € 265.000 ligt, kan je een hypotheek met NHG afsluiten. En als je van plan bent om energiebesparende voorzieningen te treffen, ligt de grens zelfs op € 280.900.

Energiebesparend Een nieuwe hypotheek mag maximaal 100% bedragen van de marktwaarde van het huis dat je koopt. Het maximale bedrag dat je mag lenen daalt dus vanaf 2018 (in 2017 was het nog 101%). Voor kosten naast de koopsom van je huis, bijvoorbeeld voor de notaris en de makelaar, zal je vanaf het nieuwe jaar eigen geld moeten inleggen. Meestal zijn die bijkomende kosten ongeveer 6%. Als de taxatiewaarde hoger is dan de koopsom kan je vaak tot 100% van de taxatiewaarde financieren en is er minder spaargeld nodig. Goed nieuws is dat je bovenop je hypotheek bij veel banken wél een extra bedrag mag lenen voor de financiering van energiebesparende voorzieningen. Zo worden zonnecellen, een HR-ketel, dubbele beglazing, een warmtepomp en/of zonneboiler en spouwmuur-, vloer en dakisolatie wel heel aantrekkelijk!

Woonquote Volgens het Nibud kunnen huizenkopers in 2018 meer lenen voor een hypotheek. De verwachting is dat de lonen gemiddeld zullen stijgen, en daarmee ook het percentage van je inkomen dat je aan woonlasten kan besteden (de woonquote). Niet alle lonen zullen het komende jaar stijgen, en bij een rente van 2% kunnen dan vooral eenverdieners met lagere tot middelhoge inkomens en tweeverdieners met lagere inkomens minder lenen. Of jij meer of minder aan woonlasten kan uitgeven, hangt onder meer af van de hoogte van je inkomen en of dat komend jaar wel of niet stijgt.

Benieuwd welke kansen de veranderingen op de huizenmarkt jou bieden? Maak een afspraak en kom langs! We gaan graag met je om tafel om te berekenen hoe de maatregelen voor jou uitpakken. Zodat jij weet waar je aan toe bent als je in het nieuwe jaar een hypotheek afsluit.

Fijne jaarwisseling!

Rob van Deemter rob.vandeemter@hypotheker.nl 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief