Afbeelding

Column De Hypotheker: Toch geen te-koop-bord: echtscheiding en uw hypotheek

Door: Janny Mathijssen Bedrijvig Nieuws


Scheiden, het brengt een hoop verdriet met zich mee. Maar het gebeurt tegenwoordig in ongeveer 39% van de Nederlandse huwelijken. Mannen scheiden gemiddeld rond hun 47e levensjaar en vrouwen rond hun 44e. Waarschijnlijk is dat omdat veel stellen een periode wachten als de beslissing eenmaal genomen is, totdat de kinderen groter en zelfredzamer zijn. Maar wat gebeurt er dan met het huis? In die wijk waar je zo gehecht aan bent geraakt?

Als je samen een huis gekocht hebt zal dit misschien verkocht moeten worden. Of één van de partners moet de hypotheek overnemen, eventueel samen met de nieuwe partner. Als deze zich verbindt aan een bestaande hypotheek dan noemen we dat 'hoofdelijk verbinden'. Maar om dat te kunnen doen moet de vertrekkende partner eerst 'ontslagen' worden uit de hypotheekconstructie. Bijvoorbeeld via uitkopen. Bij het ontslaan zullen banken de aanvraag vaak als een nieuwe hypotheeksituatie beoordelen: er wordt gekeken wat de inkomens zijn en wat de huidige waarde is van het huis.
 

De bank kan concluderen dat het huis in de verkoop moet, omdat het op het eerste gezicht niet mogelijk lijkt voor één van beiden om het huis aan te houden. Maar het overnemen van de hypotheek kan toch gunstiger zijn dan je in eerste instantie misschien had gedacht. Zo betaal je geen overdrachtsbelasting en ook bespaar je geld omdat er niet verhuisd, opnieuw ingericht en geklust hoeft te worden. Met als grote voordeel: de kinderen van het gezin kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven en hoeven niet naar een andere school. Dat geeft veel rust in een hectische tijd.

Maar hoe weet je dat dit kan? Bijvoorbeeld na een gesprek met De Hypotheker. Wij zijn niet gebonden aan één bank en kunnen dus meerdere opties bekijken, verschillende scenario's doorrekenen. Of er overwaarde of onderwaarde is. Welke maandlasten er spelen. En we kunnen laten zien hoe je om kunt gaan met een eventuele restschuld. Ook denken we graag nog een paar stappen verder, bijvoorbeeld wat er gebeurt bij het overlijden van één van de (ex)partners. Dit kunnen we allemaal  helder op een rijtje zetten, inclusief stevig onderbouwde conclusies voor een gesprek met de bank.

De afgelopen jaren zijn er wel veel veranderingen geweest in de normen rond het afsluiten van een hypotheek. Tot 2013 was het mogelijk om tot 130% van de woningwaarde te lenen. In 2018 is de maximale hypotheek die je kunt afsluiten gedaald naar 100% van de waarde van het huis. En dan speelt nog de kwestie van het aflossen. In dertig jaar aflossen, hoe gaat dat als je 44 of 47 bent? Er zijn veel parameters, maar zeker ook veel mogelijkheden. Worstelt u ook met dit vraagstuk? Maak dan gewoon eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Want ook al lijkt het bijna onvermijdbaar: misschien hoeft er toch geen te-koop-bord in de tuin.

Vragen, opmerkingen, een goed advies? rob.vandeemter@hypotheker.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief