Colomn de Hypotheker: Linkedin

  Bedrijvig Nieuws

Het klinkt zo geweldig, die gratis telefoon. Het allernieuwste model, helemaal voor nop. Maar wist je dat zo'n geinig abonnementje met gratis toestel je zomaar duizenden euro's kan kosten? En dat is niet prettig als je net bezig bent met het regelen van een hypotheek. Voor je droomhuis.

De ingrijpende gevolgen van die toch-niet-zo-gratis-telefoon

'Let op: geld lenen kost óók geld'. Zo hoorde ik het laatst zeggen op de Vlaamse radio. Ze gebruiken die slogan daar net even anders, met het woordje 'ook' erbij. De bekende kreet is nu al meer dan tien jaar oud en werd in 2009 verplicht, om mensen te attenderen op de gevolgen van schulden en krediet. En die gevolgen kunnen soms rare sommetjes veroorzaken.
Op 1 december 2016 kregen miljoenen Nederlanders plotseling een BKR-registratie aan hun broek. Want de regels van Stichting Bureau Krediet Registratie waren veranderd. Vroeger kreeg je pas een registratie als je meer dan drie maanden lang meer dan 500 euro rood stond. Nu krijg je al een registratie als je meer dan 250 euro langer dan een maand rood mag staan. En dat geldt voor vrijwel alle rekeningen waarop dat mag, of je er gebruik van maakt of niet. Ook als je een krediet hebt bij een thuiswinkelorganisatie of een schuldregeling hebt getroffen kom je in het systeem terecht.
De optelsom van het BKR kan dan ineens hard oplopen. Vooral als je met z'n tweeën bent. En er misschien nog een studieschuld is, plus allerlei verschillende rekeningen waar je rood op kunt staan. Persoonlijke leningen, een mooie auto via een private lease-contract. Uitgestelde betalingen misschien, via je credit card. En dus ook: die leuke nieuwe telefoon, die je gratis kreeg. Die telt ook als een lening oftewel een krediet. En die kan ervoor zorgen dat je plots heel wat minder kunt lenen als je een hypotheek nodig hebt.
Het klinkt zo mooi, al die extra bestedingsruimte. Net zo mooi als de woorden 'gratis smartphone'. Maar het kan enorm veel schelen op je hypotheek. Banken rekenen namelijk alsof je al die lasten de gehele looptijd van je hypotheek moet betalen. En omdat je dat geld dan niet kunt inzetten om je nieuwe lening af te lossen, verlaagt dat het bedrag dat je kunt lenen. Dus dat fijne telefoonabonnement, waarbij je een flitsend toestel ter waarde van bijna duizend euro kreeg? Dat kan je zo'n vijfduizend euro aan hypotheeklening schelen. En als dat een ja of een nee betekent voor dat ene huis waar jullie allebei een oogje op hebben, dan is zo'n leuke weggever ineens een blok aan het been.
Je adviseur van de Hypotheker houdt zulke veranderingen allemaal bij. En ook zelf kun je van alles checken: voordat je aan een nieuwe regeling begint, kijk dan goed naar de regels rondom afbetaling van je abonnement. Wil je binnenkort een nieuw huis kopen en ben je onzeker over de optelsom aan kredieten, kom dan vooral even langs voor een informerend gesprek. Want ons adviestraject kan zomaar een paar duizend euro schelen op het hypotheekbedrag. En als dat dan net de factor is om je droomhuis wél te kunnen kopen: dan is dat heel goed nieuws, om direct even door te bellen.  

Vragen, opmerkingen, een goed gesprek?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nl 
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief