Eco energy concept solar panels in grass vector illustration
Eco energy concept solar panels in grass vector illustration

Column De Hypotheker: Leven van de zon: over snikhete zomers en slimme zonnepanelen

Door: Janny Mathijssen Bedrijvig Nieuws

En, vond u het wat? Die snikhete zomer? Heeft u genoten van al die weken aan stralend strandweer? Of wilde u liever in een koelcel gaan kamperen? Onlangs voorspelde het KNMI dat we tot het jaar 2022 dit soort lange warme zomers kunnen verwachten. Hortensia-fanatici en mensen zonder airco zullen hard zuchten van zo'n nieuwsbericht. Maar huizenbezitters met zonnepanelen op hun dak, die zijn er ongetwijfeld blij mee.

Op meer dan één miljoen Nederlandse huizen liggen inmiddels zonnepanelen te blikkeren. En elke maand schijnen er zo'n 1.000 nieuwe geregistreerde zonnedaken bij te komen in ons land. Het zonnige zomerweer laat veel mensen weer nadenken en rekenen, om ook een stel van die panelen aan te schaffen. Want via lekker weer die maandlasten kunnen verlagen is natuurlijk een win-win situatie. Door het hoge aantal zonuren in februari, mei en juni lag de opbrengst van zonnepanelen in de eerste helft van 2018 al dertien procent hoger dan gemiddeld. En daar komt die mooie zomer dan nog bij.

Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst: tien panelen kosten ongeveer € 4.400,-. Dat bedrag heb je in tien jaar terugverdiend, met panelen die ongeveer 25 jaar meegaan. En de BTW op zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. We kennen nu vooral die dikke panelen, die in een strakke formatie op het dak liggen. Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een buigbare zonnefolie. Deze technologie is onder andere gebaseerd op de structuur van vlindervleugels. Die bestaan uit onregelmatige clustertjes van gaten, die de opvang van zonnestralen veel efficiënter kunnen regelen. Met slimme folies kun je ook veel verder denken dan alleen dat schuine dak op het zuiden. Misschien rijden we straks wel in auto's die zelf stroom opwekken, via een fraai spiegelend oppervlak.

Goedkopere maandlasten, door duurzame technologie. Dat willen we allemaal wel toch? Bij verschillende hypotheekaanbieders mag je een extra bedrag lenen voor de financiering van diverse energiebespaarders. Dat gaat op basis van het inkomen en van de woningwaarde. Die extra leenruimte is mogelijk als u een duurzame nieuwbouwwoning koopt. Maar ook als u de huidige woning of uw aanstaande nieuwe huis energiezuiniger gaat maken. Daardoor komen al die interessante slimme snufjes weer een stapje dichterbij: isolatie en beglazing, maar ook die HR-ketel, warmtepomp, zonneboiler of dus die zonnepanelen. U moet wel via een taxatie kunnen aantonen dat het huis meer waard wordt door die energiemaatregelen. En u mag het extra geld natuurlijk niet aan iets anders besteden. Dus niet aan een airconditioning of inloopkoelkast.

Benieuwd hoeveel u daadwerkelijk extra kunt lenen voor zonnepanelen, of voor de installatie van een reeks aan energiebespaarders? Wij van de Hypotheker rekenen het graag samen met u uit. Dan is meteen inzichtelijk hoeveel hoger de hypotheek kan worden. En voor een zonniger toekomstperspectief: hoeveel lager straks die maandlasten en die energierekening. Wij wensen u alvast een mooie en gunstige nazomer.

Vragen, opmerkingen, een goed gesprek?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nl 
Rob van Deemter: rob.vandeemter@hypotheker.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief