Column De Hypotheker: Een huis kopen rondom je 65e

  Bedrijvig Nieuws

Over oude bomen en geraniums: een huis kopen rondom je 65e


Oude bomen moet je niet verplanten, zo gaat het gezegde. Oude mensen, gepensioneerden: die moet je gewoon maar niet uit hun vertrouwde omgeving halen. Maar waarom eigenlijk niet? Rond je pensioen verandert je levensstijl vaak enorm. Genieten is dan het devies. Maar past je huidige huis eigenlijk wel bij al die mooie plannen die je je hebt voorgenomen?

Als de pensioengerechtigde leeftijd op kousenvoeten aan komt sluipen, wonen mensen vaak al decennia lang in hun huis. Die vertrouwde woning, waar misschien je kinderen zijn opgegroeid. Waar buren vrienden zijn geworden. Maar dromen mag en kan altijd, ook rond je zestigste. Juist dan. Eindelijk die hobbykamer, helemaal voor jou alleen. Misschien wil je dichter bij je (klein)kinderen wonen. Een knus appartementje bezitten in die gezellige stad. Of je wil eindelijk eens dat plekje in de zon, een tuin om lekker in te schoffelen.
Een hypotheek afsluiten rond of na je pensioen is vaak goed te doen. Want in principe zit er geen maximumleeftijd aan een hypotheek. Tien jaar geleden zag je nog weinig 65-plussers op de woningmarkt, maar dat is nu heel anders. De oudere jongeren doen het gewoon. En zelfs met gretigheid, omdat de rente nu laag staat. Een nieuw huis na je pensioen is geen excentriek idee meer. En als je altijd al een koopwoning hebt gehad, waarom zou je je dan gedwongen voelen om ineens in een huurhuis te gaan zitten?

Voorheen was het echter lastig om op latere leeftijd een nieuw huis te kopen. Als je binnen tien jaar met pensioen ging of al met pensioen was, dan kwam je in veel gevallen niet in aanmerking voor een nieuwe hypotheek. Zelfs niet als je die prima zou kunnen betalen. Gelukkig zijn de regels veranderd. Hypotheekverstrekkers toetsen nu het maximale hypotheekbedrag op basis van de werkelijke lasten die je naar verwachting krijgt. En dus niet meer op de maximaal berekende lasten. Daarmee is het verkrijgen van een hypotheek rond of na je pensioenleeftijd gemakkelijker geworden.

Niet verplanten, die oude bomen? Misschien knappen die knoestige wortels juist heerlijk op van een nieuw plekje met verse grond. Dus sluit het niet uit, een huis kopen voor of na je pensioen. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden die je even goed moet kennen. Want bij pensionering verandert er plots veel, zeker op financieel gebied. Laat jezelf dus goed bijpraten. En liefst voordat je daadwerkelijk de pensioenleeftijd bereikt. Men verwacht dat in 2019 de rente weer gaat stijgen. Dus misschien is dit hét moment om hardop te gaan dromen. Je woonwensen uit te spreken en waar te maken. Samen met de Hypotheker. Wij helpen graag om exact uit te zoeken of een nieuw huis past bij je (aanstaande) pensioen. En misschien heb je dan binnenkort een splinternieuwe zonnige vensterbank. Waar misschien wel één geranium op mag.

Vragen, opmerkingen, een goed gesprek?
Dave Oldeman: dave.oldeman@hypotheker.nlGesponsord artikel

De Hypotheker


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Verkoopmedewerk(st)er

Goes

Meerdere vacatures

Oosterland

Tractorchauffeur

Middelburg

Meerdere vacatures

Goes en Sint-Annaland

Chauffeur C of CE

Bergen op Zoom

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief