Het team van restaurant Bandoeng.
Het team van restaurant Bandoeng. (Foto: Britta Janssen)

Restaurant Bandoeng viert jubileum met haar trouwe gasten

  Bedrijvig Nieuws

OOST-SOUBURG - Indisch restaurant Bandoeng in Oost-Souburg bestaat 6 december 45 jaar. Dan genieten gasten 3 weken lang voor 45 gulden van het Javaanse buffet dat Bandoeng zo geliefd maakt.


Uit ruim 45 gerechten bestaat Bandoengs Javaans Buffet. Het biedt ieder wat wils, ook bijvoorbeeld vegetarische eters. Rode lepels geven de wat pittigere specialiteiten aan. De serveersters geven uitleg bij de gerechten die volgens authentiek recept met verse ingrediënten en veel liefde worden bereid.

Jubileumactie

Die aandacht is voor het team van Bandoeng, naast de kwaliteit van de spijzen en dranken, erg belangrijk. Het heeft er volgens mede-eigenaar Mark Leemans en zijn Molukse echtgenote Lieneke Sarioä-Leemans voor gezorgd dat het restaurant nu 45 jaar bestaat. “Dankzij de kwaliteit en ons betrokken personeel hebben we trouwe klanten en door hen kunnen we dit jubileum vieren.” Om hen te bedanken biedt Bandoeng haar Javaans Buffet vanaf donderdag 6 december de hele maand (niet op feestdagen) aan voor 45 gulden (20,42 euro). Het restaurant is dan open van woensdag t/m zondag.

Zachtgeel

Bandoeng is in 1973 geopend door Jissy en Ids Leemans, met in eerste instantie een compagnon. Het paar woont boven het restaurant met de bekende zachtgele gevel en zijn nog veel ‘beneden’ te vinden. Ids (75 jaar!) kookt zelfs nog en doet dat nu samen met zijn zoon Mark en assistent Jerry Dieleman. De vaste serveersters zijn Evita Tuhuleruw en Alvara Telehala.

Buffet

Jissy en Ids komen uit Den Haag en verhuisden in 1969 naar Westkapelle, waar ze in tegenstelling tot het door woningnood geplaagde Den Haag wel een huis vonden. Ids had ervaring in de horeca en het stel kende veel Indische mensen, en daardoor ook deze keuken. Zo ontstond het idee voor een Indisch restaurant. Toen in 1973 het pand aan de Kanaalstraat op hun pad kwam, werd dat het adres voor Bandoeng. Waar een buffet nu alom bekend is, waren Jissy en Ids de eersten in Zeeland met dit concept. “Ik had op Schiphol een Indisch buffet gezien en we besloten dit op onze stille donderdagen te doen”, vertelt Ids, “ook omdat er in Zeeland nog niets, zelfs geen brunch, in buffetvorm verkrijgbaar was. Het werd een groot succes.”

Belanda

Vaak eten er mensen met een Indische achtergrond in Bandoeng. Jissy heeft tot haar ontroering al vele authentieke bezittingen van gasten een plekje mogen geven in haar restaurant. Hoewel Ids het bereiden van de gerechten leerde van Indische vrienden en tantes uit de Molukse wijk, vertelde het paar aanvankelijk niet wie er in de keuken stond. “Toen de burgemeester van Ambon hier kwam eten, was dat heel spannend”, vertelt Jissy, “zeker toen hij de kok wilde spreken. Hij was verbaasd om te zien dat het een ‘Belanda’ - Hollander - was. Maar hij zei dat het eten heel goed smaakte. Sindsdien durven we tegen iedereen te zeggen dat er een Hollander in de keuken staat.”

Restaurant Bandoeng - Kanaalstraat 53 - 4388 BK Oost-Souburg - tel. 0118-462260/06-57407400 - www.bandoeng.nl - info@bandoeng.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief