Afbeelding
Foto: Picasa

Bo Hoogesteger is 'toch maar mooi' de eerste kinderdirecteur van Muzeeum

Door: Eugene de Kok Cultuur

VLISSINGEN - Omdat ze volgend jaar naar het voortgezet onderwijs gaat, is Bo Hoogesteger slechts tot en met de zomervakantie kinderdirecteur van het Muzeeum in Vlissingen. “Maar ik kan toch maar mooi zeggen dat ik de eerste kinderdirecteur ben”, lacht het meisje uit groep acht van de Frans Naereboutschool. Het maritiem museum mag blij zijn met zo’n ambassadeur.

Ze praat honderduit over het museum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, waar ze regelmatig met haar vader en opa naartoe gaat. “Alle voorwerpen die me interesseren bekijk ik en ik lees de tekstjes die erbij horen. Ook trek ik boven alle laatjes open en kijk ik welke voorwerpen erin liggen. Ik vind dat leuk en zo leer ik wat over de geschiedenis. Een keertje ging ik om elf uur naar binnen en was ik pas om drie uur klaar. En toen zijn we nog naar de Kazematten gegaan.” Hoewel ze alles leuk vindt, behoren de voorwerpen van Michiel de Ruyter tot haar favorieten. “En het torentje,” zegt de 11-jarige inwoner van Vlissingen, “met het verhaal dat ze daarover vertellen.”

Abonnement

Bo Hoogesteger moest dan ook niet lang nadenken toen mensen van het Muzeeum naar haar school kwamen en vroegen wie er kinderdirecteur wilde worden. Het Muzeeum had de Frans Naereboutschool uitgekozen, omdat deze een schoolabonnement hebben. Met Bo stelden nog drie kinderen uit de groepen zeven en acht zich kandidaat.

Waslijst

Ze moest vertellen waarom ze het Muzeeum leuk vindt en of ze ideeën heeft die het nog leuker zouden maken. Die had ze. Een waslijst. Zo zou ze graag meer tijdelijke tentoonstellingen zien. “Zelf wil ik bijvoorbeeld meer te weten komen over Frans Naerebout. Misschien kan daar een expositie over komen.” Ook denkt ze dat het goed is als het wat interactiever zou zijn. “Niet iedereen vindt het leuk om tekstjes te lezen. Als kinderen ook spelletjes kunnen doen, zouden ze vaker komen en blijft het leuk voor ze.”

Om dezelfde reden is een verkleedhoek geen gek idee. Vorig jaar konden kinderen in het Muzeeum eenmalig verkleed op de foto. “Maar zo’n kist zou er permanent moeten staan. En het is helemaal leuk als je op de foto kunt als Michiel de Ruyter of Anna, zijn vrouw.”

Wat haar betreft mag het Muzeeum ook vaker prijsvragen organiseren. “Als ze dan een goed antwoord geven en denken kans te maken op een prijs, dan komen ze terug.” Het is een flinke lijst met ideeën van Bo, maar wat haar betreft zou iedereen de mogelijkheid moeten krijgen om zijn of haar ideeën te spuien. Een ideeënbus moet er volgens de kinderdirecteur sowieso komen. “De kinderen en de mensen van het Muzeeum zeiden dat ik hele leuke ideeën had. Het lijkt leuk om daarover met ze te praten.”

Omdat ze na de zomervakantie naar de middelbare school gaat, is Bo maar een paar maanden kinderdirecteur van het Muzeeum.

Doorvertellen

Wie weet keert ze later wel terug naar het museum aan de Nieuwendijk. “Ik weet niet nog precies wat ik wil worden, maar iets met geschiedenis lijkt me leuk. Het verleden is belangrijk. We moet daarmee bezig blijven en alles doorvertellen. Anders gaan alle verhalen verloren.”

Bo kijkt de komende maanden onder meer mee bij de inrichting van het Muzeeum en ze denkt mee over activiteiten voor kinderen. Ook is ze aanwezig bij officiële aangelegenheden en is ze ambassadeur van het Muzeeum.

Meer info over het Muzeeum en de tentoonstellingen is te vinden op de website www.muzeeum.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief