Foto: Jeroen van Opstal

'Sprookje dat EEF heet bestaat al vijf jaar'

  Cultuur

WISSENKERKE - Het duurt nog eventjes, maar op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni viert het Eindeloos Eiland Festival (EEF) haar eerst lustrum. "Het is anders dan de andere festivals in de provincie", verklaart Josje de Koning het succes. Zij is er sinds de eerste editie bij.


De maatschappelijk ondernemer kreeg zo’n zes jaar geleden de vraag van het platform voor economie en toerisme of ze eens wilde onderzoeken of er een festival op Noord-Beveland zou kunnen worden georganiseerd. Op het eiland was er alleen Peerock in Colijnsplaat. “Een mooi festival, maar zoiets wilden we niet, want dan zou je slechts meer van hetzelfde krijgen”, zegt Josje de Koning, die in Kamperland woont. Een opzet waarbij in elk dorp iets zou gebeuren passeerde ook de revue. “Een beetje zoals Oerol”, zegt De Koning.

Landschapscamping

Dat bleek lastig te organiseren. Alles viel opeens in elkaar toen eilandbewoner Ko Kallewaard haar wees op het terrein bij landschapscamping Wilgenoord in Wissenkerke. “Ik woon al jaren op Noord-Beveland, maar kende het niet.” Zij en alle betrokkenen die daarna het terrein bekeken waren meteen verkocht.

Liefhebber

De locatie, de voorzieningen op de camping, de open ruimten en de bomen: alles klopte voor het plan dat De Koning, René de Dreu, muziekkenner en -liefhebber in hart en nieren, de man achter onder meer De Pastorale in Nisse en degene die zich als programmeur aan het nieuwe festival op Noord-Beveland had verbonden, en de anderen hadden. “We wilden iets anders, niet meer van hetzelfde. Het moest kleinschalig zijn, bijzonder en passen bij Noord-Beveland.”

Roos

Dat lukte vanaf de eerste editie wonderwel. Het Eindeloos Eiland Festival bleek een schot in de roos. Op de eerste editie kwamen meer dan 1500 mensen af. Jeannete Brinkman was één van hen. “Ik vond de ontspannen sfeer meteen ontzettend gaaf. Het is heel relaxed. Je ziet ouderen, maar ook kinderen, veel eilanders en mensen van daarbuiten. Allemaal genieten ze van de muziek, van het theater, de omgeving en van de sfeer. Je kunt ook gewoon in het gras liggen en genieten van de mensen om je heen. Het is een sprookje, een sprookje dat EEF heet.”

Megafestival

Brinkman vroeg of ze mensen nodig hebben en voor ze het wist zat ze in het bestuur. Sinds de eerste editie in 2015 is EEF gestaag gegroeid. “Het heeft zich als een olievlek verspreid. Steeds meer mensen kennen het en komen.” Een megafestival hoeft het echter niet te worden. 5000 bezoekers is waarschijnlijk een aantal dat het terrein van de landschapscamping aankan. EEF wil zich vooral blijven verbeteren op het gebied van kwaliteit. “Daarin blijven we investeren. De sfeer vinden we het belangrijkste”, zegt De Koning. “Zolang de sfeer de groei aankan is het goed.”

Wereldberoemd

De komende editie wordt de bezoekers weer overal op het terrein verrast. Er is literatuur, veel lekkers te eten en drinken, bijzondere theateracts en veel, heel veel muziek. Bekende namen die dit jaar naar EEF komen zijn zangeres Janne Schra, de Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman en componist Douwe Eisenga uit Middelburg, violiste en zangeres Moniek de Leeuw, die al vaker op EEF heeft gestaan, en de wereldberoemde trompettist Eric Vloeimans.

Het programma is te vinden op www.eeffestival.nl. Via de website zijn ook kaarten te koop voor het driedaagse festival.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>