Maaike van der Pols en Riet de Moor gaan één keer per maand op stap met Vier het Leven. FOTO EUGÈNE DE KOK
Maaike van der Pols en Riet de Moor gaan één keer per maand op stap met Vier het Leven. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok)

Vier het Leven is 'een geweldige manier van uitgaan'

  Cultuur

GOES - Stichting Vier het Leven zorgt voor de kleine extra’s in het leven van ouderen in Zeeland. Met de hulp van vrijwilligers zorgt de stichting dat ouderen, die dat zelf moeilijk kunnen, een gezellig avondje op stap kunnen gaan. “We worden ontzettend verwend.”


Vrijdag is het Nationale Ouderendag, een dag waarop wensen van heel veel ouderen worden vervuld. Vier ‘t Leven doet dat al jaren voor steeds meer Zeeuwse ouderen. Ouderen kunnen dankzij de stichting en haar vrijwilligers een avondje naar het theater, film of een concert. “Ik zou niet weten hoe ik anders naar het theater zou kunnen gaan”, zegt Riet de Moor.

Parkeerplaats

Ze woont in serviceflat De Schakel in Goes-Zuid en gaat één of twee keer per maand met haar vriendin en medebewoner Maaike van der Pols naar het theater. “Ik rijd nog auto, maar ‘s avonds liever niet en ik vind het altijd een ontzettend gedoe om een parkeerplaats te vinden”, vertelt Van der Pols. “Als Vier ‘t Leven er niet was geweest zou ik dit soort dingen veel minder doen.”

Verbouwing

Van der Pols maakte kennis met Vier ‘t Leven toen De Schakel werd verbouwd en de stichting een uitje organiseerde. Ze was enthousiast. “Vroeger ging ik met mijn man veel naar het theater. Als je alleen komt te staan kunnen dat soort dingen wegvallen, terwijl je er zoveel plezier aan beleeft.” Een volgende keer vroeg Van der Pols of De Moor mee wilde naar een kamermuziekconcert. “Sindsdien gaan we naar allerlei voorstellingen.” Zo gaan ze volgende week naar ‘Carmen’, uitgevoerd door de Staatsopera van Tatarstan, staat het Zeeuws Orkest steevast op de agenda en willen ze naar de show van de Philharmonie Zuidnederland en Bart Moeyaert. “Wij hebben geluk met elkaar. We houden van dezelfde voorstellingen”, aldus De Moor.

Boekjes

De stichting Vier ‘t Leven bestaat sinds 2013 in Zeeland. Jolanda Eversdijk is regiocoördinator. Zij maakt de programmaboekjes, boekt de stoelen, concerten en museum- en musicaluitjes en houdt contact met de vrijwilligers. “Alle theaters zien ons graag komen”, zegt ze. “En steeds meer mensen maken gebruik van ons aanbod, al kunnen we nog steeds groeien.”

Eenvoudig

Vier ‘t Leven werkt eenvoudig. Ouderen moeten zich eerst aanmelden als gast door te bellen met 035-5245156 of via www.4hetleven.nl. Ze krijgen dan een informatiepakket thuis met onder meer het nieuwe programmaboekje. Als ze daarin een voorstelling zien, kunnen ze deze reserveren. De locatiecoördinator regelt een vrijwilliger die de ouderen thuis ophaalt, hen naar de plek van bestemming brengt, hun jassen ophangt en een drankje voor hen haalt.

Drempel

Hij of zij regelt alles. “Je wordt een avondje ontzettend verwend. Het zijn de kleine extra’s”, zegt De Moor. “Het is een geweldige manier van uitgaan. Als je eigen mogelijkheden afnemen is het heerlijk dat iemand alles voor je regelt.” Eversdijk geniet als ze het hoort. “Soms moeten mensen een drempel over, maar als ze dat eenmaal hebben gedaan, vinden ze het hartstikke leuk. Het mooie is dat de vrijwilligers ook een gezellige avond hebben, want zij blijven er de hele tijd bij.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Allround timmerlieden

Tholen

Productiemedewerker

Tholen

Operators

Bergen op Zoom

Operators

Bergen op Zoom

Teamleider verpakking

Steenbergen