Cultuurbus mag wat provincie betreft meer bekendheid krijgen
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland. (Foto: Coby Weijers)

Cultuurbus mag wat provincie betreft meer bekendheid krijgen

  Cultuur

MIDDELBURG - Gedeputeerde Anita Pijpelink hoopt dat meer scholen gebruik gaan maken van het gratis busvervoer naar musea in Zeeland.


De provincie heeft tot en met 2022 jaarlijks 80.000 euro beschikbaar om schoolkinderen naar één van de Zeeuwse musea te vervoeren. Het gaat om het vervoer voor leerlingen van basisscholen en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. “Als het museumbezoek past in een reeks van lessen over een onderwerp betalen wij de busrit”, zegt Pijpelink, die zelf docent is geweest op een middelbare school. “Daar heb ik gezien dat geld echt een hobbel kan zijn om dit te doen. Ouders krijg je niet altijd zo ver om een dagje met dertig leerlingen op stap te gaan.”

Cultuurbus

Het geld is er sinds 2018. Volgens Pijpelink maken scholen regelmatig gebruik van de zogenaamde cultuurbus.

Dit schooljaar staan er 135 ritten met deze bus gepland of zijn al gemaakt. De helft gaat om ritten met kinderen naar Zeeuwse musea. “Het mogen er meer worden. We willen er extra aandacht aan besteden.”

Onderzoek

De provincie ziet geen heil in het één dag per jaar gratis openen van Zeeuwse musea. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat gratis toegang niet leidt tot meer bezoekers, maar wel tot inkomstenderving bij musea die moet worden gecompenseerd.” Dat zegt het college van Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van Ralph van Hertum van de PvdA en Kees van den Berge van de SGP. Zij stelden hun vragen naar aanleiding van een motie die is aangenomen in de Tweede Kamer.

Volgens het provinciebestuur is de cultuurbus een beter middel om het provinciale erfgoed bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.   

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>