Afbeelding

Gemeenten komen met campagne tegen drugscriminaliteit

Door: Peter Houtepen 112 Meldingen

HOOGERHEIDE - De acht gemeenten in het politiedistrict Markiezaten slaan de handen ineen en starten een campagne tegen drugscriminaliteit. Het gaat om Bergen op Zoom, Steenbergen, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Tholen en Woensdrecht.

“We zien dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt”, zegt burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal in zijn rol als voorzitter van de Markiezaten. “Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico’s die dat met zich meebrengt. Ook kan het in een kleine gemeenschap knap lastig zijn om een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt M. biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is nodig.”

Ogen 

Bij de verhuur van een pand of schuur, de opbouw van een lab en het ‘laten verdwijnen’ van afval zijn veel partijen betrokken. Dat zorgt voor zichtbare activiteiten rond zo’n drugslab of hennepkwekerij. Het brengt zaken met zich mee zoals het af- en aanrijden met voertuigen, onbekenden die rondscharrelen en bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen.

Signalen

Vaak kan een klein signaal al duiden op criminaliteit, zoals afgeschermde deuren of ramen, overmatige beveiliging met camera’s en afzuiginstallaties op het dak. Maar ook onbekende (dure) voertuigen, een chemische geur van aceton en ammoniak, anijs of amandel. 

De aanwezigheid van jerrycans, blauwe vaten of grote containers kunnen signalen zijn dat er iets niet pluis is. Hetzelfde geldt als een huurder zich niet kan identificeren, tussenpersonen zaken regelen en als afspraken niet mogen worden vastgelegd. De politie vraagt in dat soort gevallen extra alert te zijn. 

Jaarlijks stuurt M. ruim 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners. Tips en signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief