Afbeelding

Smokkelpadje Janus van Sjefkes nu officieel op de kaart

Algemeen

OSSENDRECHT – 93 jaar woonde Janus van den Bergh, in de volksmond beter bekend als Janus van Sjefkes, op een van de mooiste plekjes van Ossendrecht. Aan de voet van de Brabantse Wal zag hij hoe eerst smokkelaars en later wandelaars en fietsers het paadje tegenover zijn huis namen om binnendoor van Ossendrecht naar Zandvliet te steken. Sinds maandag staat het paadje tussen de Laagstraat en Plaatsluis ook officieel op de kaart als het Padje van Janus van Sjefkes.

De familie Van den Bergh woont al generaties aan de Laagstraat, aan de voet van wat velen zien als het begin van de Brabantse Wal. Cornelius van den Bergh en Johanna Carpentier waren in 1872 de eersten van de familie die zich er vestigden. Het was hun zoon Antonius, die in 1881 een stuk grond van zijn vader kocht, om er in 1890 een boerderijtje op te bouwen op de Laagstraat 3.

Een van Antonius’ kinderen, Josefus ‘Sjefke’ van den Bergh, neemt de boerderij in 1904 over. Samen met Philomena Hopmans krijgt Sjefke elf kinderen. Het is nummer tien, Janus, die samen met zijn vrouw Irene Hendrickx in 1953 de boerderij overneemt en hem tot zijn dood bestiert. Inmiddels woont kleinzoon Andrino. Op de boerderij, maar het was vooral Janus van Sjefkes die het ‘hoefke’ jarenlang kleur heeft gegeven.

Ambachtelijke boer

Janus was een ambachtelijke boer, met een grote werklust. Geliefd waren zijn boterboontjes, spekboontjes, tuinbonen en erwten van eigen kweek die hij aan huis, maar ook in de winkel van groente- en fruitbedrijf Melsen verkocht. “Hij was trots op alles wat groeide en bloeide”, vertelt dochter Amanda.

Samen met haar zus Ria heeft ze zich hard gemaakt voor de komst van een officieel straatnaambordje voor het Padje van Janus van Sjefkes. Een naam die de zussen overigens niet zelf hebben verzonnen. Amanda kwam de naam bij toeval tegen via Google Maps. “Ik zag dat daar de naam Padje van Janus van Sjefkes staan. Dat heeft de heemkundekring blijkbaar ooit eens geregeld.”

Smokkelroute

Volgens Jeffrey van Agtmaal is de gemeente normaal gesproken terughoudend met het bewegwijzeren van informele paadjes in het buitengebied. “Maar de geschiedenis achter dit pad, vonden wij ook erg bijzonder.” Het Padje van Janus van Sjefkes mag dan nu vooral geliefd zijn bij wandelaars en fietsers, het was ook jarenlang een smokkelroute.

De bijeengekomen familieleden halen bij de opening herinneringen aan de smokkeltijd op. “Wij gingen vroeger als jonge meisjes naar Ossendrecht om bij een winkeltje op ’t Hageland boter en jenever te kopen”, vertelt nichtje Christiane uit Berendrecht.

Andersom gebruikten de Ossendrechtenaren het pad om uit het zicht van de douane tabak en vloeitjes te halen over de grens. Later kreeg het pad ook veel meer een verbindende functie tussen de dorpen aan de grens. "Toen ik op naailes in Hoogerheide zat, kwam ik hier ook wekelijks over", voegt Christiane toe.

Prachtig

Inmiddels is het pad vooral populair bij wandelaars en fietsers, die zo een ommetje maken richting de Leeuw van Vlaanderen. Vanaf zijn boerderij zag Janus al die mensen komen en gaan. Dat zijn naam nu verbonden is aan het pad, maakt dochters Amanda en Ria enorm trots. "Ons vader had dit ook prachtig gevonden", zeggen zij beslist.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief