Voorzitter van de SBO Arno van Loon was stomverbaasd over alle reacties
Voorzitter van de SBO Arno van Loon was stomverbaasd over alle reacties Foto: Hanneke Marcelis

SBO Ossendrecht overweldigd door reacties op kampioenschap frikadellen eten

Door: Hanneke Marcelis Actueel

OSSENDRECHT - Het was een ludiek idee van de Stichting Buurtschappen Ossendrecht om meer mensen uit het dorp naar Koningsdag te trekken: de organisatie van een kampioenschap frikadellen eten. Nietsvermoedend plaatsten ze de aankondiging online. Maar in plaats van dat alleen Ossendrecht en omgeving reageerde, stroomden er duizenden reacties binnen uit heel het land. Voorzitter Arno van Loon wist niet wat hij zag: "Echt te bizar voor woorden. Maar natuurlijk superleuk dat ons evenement zoveel aandacht krijgt!"

De getallen liegen er niet om. Het Facebook-bericht van de SBO over het kampioenschap frikadellen eten bereikte op hun pagina ruim 6000 mensen. Een gigantisch aantal, maar het verbleekt bij het aantal mensen wat het Facebook-bericht van de internetbode over het ludieke evenement bereikte. Daar zagen 38.000 mensen het bericht. "Ja, het slaat nergens op", lacht Arno van Loon.

Brainstormsessie

Het idee voor de frikadellenwedstrijd ontstond tijdens een brainstormsessie van het zeskoppige SBO Ossendrecht. "We wilden wat nieuwe activiteiten toevoegen aan ons Koningsdagprogramma", legt Van Loon uit. "De concurrentie op Koningsdag is gewoon groot en we zagen dat veel mensen uit Ossendrecht niet in het dorp bleven. We zijn natuurlijk heel blij met de vaste gezichten, maar we wilden graag ook nieuwe mensen trekken." Daarom bedacht de SBO 'Heel Ostrecht Bakt'. Een bakwedstrijd volgens het succesvolle recept van Heel Holland Bakt. Maximaal vijftien deelnemers gaan op Koningsdag voor een publiek een taart versieren. Een jury gaat ze beoordelen op creativiteit en smaak, en ook het publiek mag proeven en een stem uitbrengen. Zo wordt er een winnaar gekozen van de publieksprijs en de juryprijs. Bovendien wordt er ook meteen een kinderactiviteit aan gekoppeld. De jonge bezoekers mogen cupcakes komen versieren. "We waren heel enthousiast over die ideeën, maar we hadden er wel één klein probleem mee. Het was toch een wedstrijd die waarschijnlijk vooral vrouwen zou trekken. Dus zochten we iets wat meer een mannending zou zijn", legt Van Loon uit. "Nou, toen kwamen we dus al snel uit op een eetwedstrijd."

Frikandellen

Het record frikadellen eten staat op 18 stuks in een kwartier. "Geen idee of iemand daarbij in de buurt gaat komen, maar we hopen het natuurlijk wel", vertelt Van Loon. Hoe de wedstrijd er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal zeker. "Waarschijnlijk plaatsen we gewoon lange tafels op straat. We willen natuurlijk wel dat het publiek mee kan kijken." En over het bakken van al die tientallen frikadellen is ook al goed nagedacht. Cafe de Boulevard neemt die taak voor haar rekening. "Daar zijn we super blij mee, anders hadden we zelf met onze frietpannen in de weer gemoeten", lacht de voorzitter. Iedereen die aan de wedstrijd meedoet, krijgt 15 minuten de tijd om zoveel mogelijk frikadellen weg te werken. Ze mogen water drinken, en frietsaus en appelmoes toevoegen om ze sneller weg te krijgen. "De belangrijkste regels zijn dat iedere deelnemer nuchter moet zijn, en dat overgevers gediskwalificeerd worden én het zelf op moeten ruimen", vertelt Van Loon.

Op de vraag of hij zelf misschien ook wil deelnemen, antwoordt de voorzitter resoluut nee. "Dan ben ik heel de dag misselijk denk ik, dat is niet zo handig als organisatie. Ik kijk wel gewoon toe!"

Help mee!

Wil je meer weten over de SBO? Ga naar www.sbo-ossendrecht.nl of bezoek de Facebookpagina. Wil je vrijwilliger worden van de SBO, of wil je een handje helpen tijdens Koningsdag of één van de andere activiteiten die de SBO organiseert? Neem dan contact op met info@sbo-ossendrecht.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief