De borstels worden geplaatst
De borstels worden geplaatst Foto: Loes Kools

Borstels voor schonere bankjes

Door: Hanneke Marcelis Actueel

WOENSDRECHT - Bankjes die vuil zijn door zand of afval van bomen en picknicksets vol vogelpoep. Het was Loes Kools uit Hoogerheide een doorn in het oog. Ze kwam met een opvallende oplossing. Samen met enkele raadsleden monteerde ze tientallen borstels onder bankjes in heel de gemeente.

Het is iedereen wel eens overkomen. Je komt tijdens het wandelen of fietsen een bankje tegen om uit te rusten, maar op het moment dat je wilt gaan zitten blijkt het bankje enorm vies te zijn. Ook in Woensdrecht is dat regelmatig het geval, constateerde Loes Kools. Dat weerhoud mensen ervan om te gaan zitten. En dat is zonde, vond de inwoonster van Hoogerheide. Daarom kwam ze met een creatieve oplossing.Ze schafte zestig borstels aan en ging samen met enkele collega-raadsleden zaterdag op pad om hier een deel van te bevestigen onder alle bankjes.

Borstels

"De borstels zijn met het handvat door middel van een zadelbeugel met twee schroeven te bevestigen. De borstel kan er dan zo uitgenomen worden", legt Kools uit. De borstel is stug waardoor vastzittend vuil makkelijker verwijderd kan worden. "Vaak hebben mensen een flesje water bij, waardoor het vuil nog simpeler verwijderd kan worden. Als het geregend heeft kan er ook het water mee weg geveegd worden." Uiteraard zouden de borstels in het ergste geval weggehaald kunnen worden door vandalen. Dat bleek al snel ook op enkele plekken gebeurd te zijn. "Degene die dat doet is een dief. En dat voor nog geen één euro. Het zou jammer zijn wanneer het meer gebeurt, want het blijft het bij een eenmalige actie." Want aan het vastmaken van de borstels met een ketting willen de initiatiefnemers niet beginnen.

Inventarisatie

Het initiatief wordt door een aantal raadsleden, collegeleden en burgerleden financieel en praktisch ondersteund. Er is dus geen belastinggeld mee gemoeid. Na het seizoen wordt er geïnventariseerd of het project uitgebreid gaat worden. De vrijwilligers gaan dan de borstels controleren en waar nodig vernieuwen. Ook wordt er dan gekeken of het nut heeft bij nog meer banken of picknicksets een borstel te plaatsen. In het totaal zijn er namelijk zo'n 25 stuks picknicksets en zo'n 208 zitbanken in de gemeente.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief