Afbeelding
Foto: Erik de Laet

Putse poppen te bezichtigen aan de Antwerpsestraatweg

Door: Hanneke Marcelis Actueel

PUTTE – Ter voorbereiding op de uitvoering van het poppenspel " De Kliederende kladder" wordt de winkelruimte van De Waal tot 21 april gebruikt door de 19 vrijwilligers van de Zorgcoöperatie "Zorg om Zorg". In aanloop naar de uitvoering van het poppenspektakel staat de immense poppenkast opgesteld in de lege winkelruimte van Firma De Waal aan de Antwerpsestraatweg. De poppen staren naar buiten en stellen zich voor aan het publiek.

Met afvalhout en enkele nieuwe onderdelen wordt in een week tijd de poppenkast van ongeveer 6 meter breed en 2,75 meter hoog in elkaar gezet door Peter Nuijten en Erik De Laet, met advies van Ton Langenberg. De crew oefent in de winkelruimte van firma de Waal vier avonden voorafgaand aan de uitvoering op 21 april hun teksten, het bewegen van de poppen en het wisselen van de vier decors bij de verschillende episodes. "Wat een luxe dat firma De Waal deze ruimte ter beschikking stelt. Ongestoord kunnen we nu onze voorbereiding treffen in een ideale oefenruimte," aldus De Laet.

Financiering

Zonder de ondersteuning van de plaatselijke middenstand is de uitvoering van dit poppenspel niet mogelijk. Professioneel geluid, huur van de zaal en materiaalkosten kunnen alleen worden bekostigd met sponsoring. Het is van onschatbare waarde dat ondernemers steeds klaar staan om verenigingen en burgerinitiatieven financieel en in nature te ondersteunen. "Chapeau aan Firma de Waal en alle andere ondernemers in Putte die elke keer weer geld en middelen ter beschikking stellen " zo spreekt De Laet enthousiast over het contact met de plaatselijke middenstand.

Het verhaal

Het poppenspel zelf draait om een Puts mysterie, waarbij er rare en vreemde dingen in het dorp gebeuren. Diverse Putse notabelen en gewone burgers van weleer, zoals pastoor Wolters, burgermeester Stuy, bovenmeester Bastiaansen, agent van de Broek (Manco Kapak), bode Lowieke Hendrickx (Lowieke Absoluut) en mevrouw Ots (Lo Krab) komen aan bod. "De bijnamen maken het voor Puttenaren een feest van herkenning, maar ook voor niet-Puttenaren is het natuurlijk leuk om mee te maken.

Het verhaal van de Kliederende Kladder speelt in de zestiger jaren en kent niet alleen bekenden uit de Putse gemeenschap. Er zijn twee figuren uit de fantasie van Adri Gelten ontsproten, te weten Putopia en de geest van Jacob Jordaens. "Zij spelen in het verhaal een belangrijke rol, maar zijn beiden verzonnen personages." De mensen die het verhaal al kennen, weten waarom de geest van Jacob Jordaens een rol speelt, maar zonder te veel te verklappen: de renovatie van het monument van de Antwerpse kunstenaar aan de Antwerpsestraat is belangrijk binnen het Putse mysterie van de Kliederende Kladder.

Voorstelling

De Kliederende Kladder wordt uitgevoerd op zaterdagavond 21 april om 19.30 uur in MFC De Biezen. Nog een 15 tal plaatsen zijn beschikbaar. Kaarten kosten 7,50 euro en kunnen telefonisch worden besteld via: 06 51 42 82 56.

De Kliederende Kladder wordt mede ook mogelijk gemaakt door Dorpsplatform Putte, het Wit-Gele Kruis Putte, KWB Kapellen, Tervo Gezondheidswinkels en JF Mode Kledingwinkels Putte.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief