Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Lekkage bij Doel houdt gemoederen bezig

Door: Hanneke Marcelis Actueel

WOENSDRECHT - Het is inmiddels zo'n twee weken geleden dat kerncentrale Doel onverwacht stil kwam te liggen. In eerste instantie werd gedacht dat het probleem binnen een dag kon worden opgelost, maar dat bleek al snel veel te optimistisch. Eerder dan 1 oktober kan de reactor niet heropenen. Het voorval zorgt voor discussie over de controversiële kerncentrale. Autoriteiten stellen dat de lekkage in het nucleaire gedeelte van de kerncentrale niet voor gevaar voor de omgeving zorgt. Maar daar denken zowel lokale als landelijke politici anders over.

Is het water wat is gelekt uit de kernreactor in Doel radioactief? En brengt het onderhoud wat nodig is nadat de reactor op maandag 23 april problemen liet zien risico's met zich mee? Dat zijn de vragen die veel omwonenden van de kerncentrale en politici in de greep houden. De antwoorden op die vragen verschillen enorm.

Veiligheidregio

Veiligheidsregio Midden en West Brabant maakt zich geen zorgen over de situatie in Doel. De autoriteit laat via hun site weten geen reden te zien om aan te nemen dat het op dit moment niet goed gesteld zou zijn met de nucleaire veiligheid in Doel. Zij baseren zich hierbij op de onderzoeken en het standpunt van zowel de Nederlandse als de Belgische nucleaire autoriteiten, de ANVS EN HET FANC. Ondertussen zegt Veiligheidsregio MWB ervoor te zorgen dat ze goed voorbereid zijn op eventuele stralingsongevallen. 'De rampbestrijdingsplannen zijn op orde', aldus Veiligheidsregio MWB via hun website.

Politici

Zowel lokale als landelijke politici zijn niet overtuigd door het bericht van de veiligheidsregio. Zo stelt de Partij voor de Dieren vragen in de Tweede Kamer over de situatie. De partij wil onder andere weten of de Belgische autoriteiten adequaat hebben gehandeld toen de lekkage bekend werd en of er kan worden uitgesloten dat Nederlandse burgers gevaar liepen of lopen. Ook wil PvdD'er Wassenberg van de Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat, weten of zij bereid is om zich in het belang van het milieu en van de veiligheid van de Nederlandse burgers uit te spreken tegen een verlenging van de levensduur van de centrales in Doel en Tihange.

Lokaal

In Bergen op Zoom sloegen alle tien de politieke partijen die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd de handen ineen om hun zorgen over Doel te uiten bij burgemeester Petter. Zij zijn niet alleen bang voor de gevaren die Doel met zich mee brengt en willen daarom dat de kwaliteit van het grondwater getest wordt, maar zijn ook boos over de gebrekkige communicatie. "Vorig jaar werd tijdens de informatieavond in het Markiezenhof pijnlijk duidelijk dat een adequaat waarschuwingsprotocol nog te wensen overlaat. Aangezien we voor de sluiting van Doel afhankelijk zijn van de Belgische regering, lijkt het ons van groot belang dat de Veiligheidsregio's Midden- en West Brabant en Zeeland prioriteit geven aan een grensoverschrijdend waarschuwing- en ontruimingsplan."

De partijen hebben weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van de Belgische toezichthouder. "De kerncentrale van Doel sluit in 2025, maar in de tussenliggende acht jaar kunnen er nog heel veel vervelende dingen gebeuren. We roepen dan ook op om samen op te trekken in de regio zodat we krachtig geluid laten horen in Den Haag en in Brussel."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief