Afbeelding
Foto: Photographer:H.Hekhuizen

Spinning tegen taaislijmziekte tijdens de Lentefeesten

Door: Hanneke Marcelis Actueel

HOOGERHEIDE - Vijftien spinningfietsen. Acht uur lang. Dat is de kern van de spinningmarathon die tijdens de Lentefeesten wordt gehouden naast 't Klavertje. En dat allemaal met één groot doel: geld ophalen voor onderzoek naar taaislijmziekte. Kom jij de fietsers aanmoedigen? Of doe je zelf mee?

Taaislijmziekte, ook wel Cystic Fibrosis (CF) genaamd, is een erfelijke aandoening waar geen genezing voor bestaat. Bij mensen die de aandoening hebben is het slijm wat afvalstoffen afvoert en verteringsstoffen transporteert erg taai. Daardoor kunnen de longen, alvleesklier en lever slecht functioneren. Het is een ernstige ziekte waar wel medicijnen voor bestaan, maar geen geneesmiddel. En daar moet verandering in komen vinden Theo van der Himst en Richard van der Mast. Zij organiseren al vier jaar lang een fietstocht waarvan de opbrengst naar het onderzoek naar CF gaat. "Vier jaar geleden verloor een vriend van mij zijn schoonzusje van 29 jaar aan deze ziekte. Sindsdien organiseer ik met Richard de fietstochten", legt Van Himst uit. "Ieder jaar halen we meer geld op en doen er meer mensen mee. Dat is prachtig om te zien." Dit jaar staan Van der Himst en Van der Mast ook voor de tweede keer op rij op de Lentefeesten in Hoogerheide met hun Spinningmarathon voor CF.

Spinning

Wie de Lentefeesten vorig jaar bezocht, kan zich de spinningfietsen op het Raadhuisplein waarschijnlijk nog wel herinneren. Dit jaar zijn Van der Mast en Van der Himst weer terug, maar dan op een nieuwe plek. Naast café 't Klavertje op het begin van de Raadhuisstraat stellen zij hun vijftien fietsen op. Daar gaan ze acht uur lang spinnen voor het goede doel. "Vorig jaar was het 24 uur lang, maar dat was wel iets te veel van het goede. Dit jaar zetten we in op acht uur spinnen, en dan willen we natuurlijk graag dat de fietsen alle uren gevuld zijn", legt Van Himst uit. Voor 7,50 euro kun je een uur lang spinnen tijdens de Lentefeesten. Je wordt dan begeleid door verschillende spinningsinstructeurs, die de spinners die dag zullen begeleiden. Wie mee wil doen kan vooraf een fiets reserveren via spinning4air@gmail.com. Maar spontaan langskomen is ook mogelijk. "Dan is het natuurlijk afhankelijk van de beschikbaarheid of je mee kan doen. Maar als er een fiets leeg is, mag je natuurlijk opstappen!"

Aanmoedigen

Ben je zelf niet zo'n fietser? Maar wil je de fietsers wel een hart onder de riem steken en bijdragen aan dit mooie goede doel? Kom dan tussen 10.00 uur en 18.00 uur langs bij de spinningmarathon om de fietsers aan te moedigen. "We hopen natuurlijk op veel publiek. Des te gezelliger wordt het", aldus Van Himst. En ter plekke doneren zonder op de fiets te stappen, mag natuurlijk ook.

Ga voor meer informatie naar www.theairteam.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief