Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente roept inwoners op voor deelname HartslagNu

Door: Hanneke Marcelis Actueel

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht heeft de handen ineen geslagen met de EHBO-verenigingen. Samen roepen zij alle burgerhulpverleners uit de gemeente op om zich aan te sluiten bij het alarmeringssysteem van de app HartslagNu. Door middel van dit systeem kunnen zij sneller hulp verlenen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Je krijgt dan een sms'je of een melding van de app wanneer er in jouw buurt iemand gereanimeerd moet worden.

Al lange tijd besteedt de gemeente aandacht aan snelle hulpverlening bij een hartstilstand. Zo werd er in september 2017 een tweedaagse reanimatiecursus georganiseerd voor inwoners uit de gemeente. Ook werkt de gemeente aan een goed dekkend AED-netwerk. Alle EHBO-verenigingen uit Woensdrecht, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte hebben er één hangen. De verenigingen beheren de Automatische Externe Defibrillators (AED) van de gemeente Woensdrecht, draagbare apparaten die ervoor zorgen dat het hartritme weer kan herstellen tijdens een hartstilstand.

Alarmeringssysteem

Om sneller hulp te kunnen verlenen wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is HartslagNu ontwikkeld. Stichting Hartslag voor Nederland heeft samen met alle regionale ambulancediensten dit alarmeringssysteem opgezet. Het alarmeringssysteem is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Mocht er iemand een hartstilstand krijgen, worden twee ambulances op weg gestuurd en ontvangen mensen die aangemeld zijn bij HartslagNu en in de omgeving zijn van het slachtoffer een melding via een sms of via de speciale app van Hartslag Nu. Daarnaast worden zij automatisch bericht waar het dichtsbijzijnde aangemelde AED-apparaat zich bevindt. Zij kunnen toesnellen en de eerste hulp verlenen voordat de ambulances ter plaatse zijn. Dat is belangrijk, want reanimatie door burgerhulpverleners en het toedienen van een schok met een AED-apparaat zijn van levensbelang. Vanaf het moment dat iemand een hartstilstand krijgt, daalt de kans op herstel per minuut met vijf tot tien procent. Daarom moet een reanimatie binnen zes minuten zijn gestart.

Aanmelden

Iemand die mee wil doen met HartslagNu moet kunnen reanimeren en kennis hebben van een AED-apparaat. Inwoners van de gemeente die dit willen leren kunnen contact opnemen met de EHBO-vereniging uit hun eigen kern. Daar worden cursussen gegeven om te leren reanimeren en om een AED-apparaat te leren gebruiken.

Mensen die een reanimatiecursus hebben gevolgd en zich beschikbaar willen stellen voor noodsituaties kunnen de app van HartslagNu op hun mobiele telefoon downloaden en zich ook aanmelden via de website www.hartslagnu.nl. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief