Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Burgemeester: 'Wij geven verhaal Bram Grisnigt door met scholenproject'

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Vanochtend is in besloten kring veteraan Bram Grisnigt, beter bekend onder de naam 'De spion van Oranje', begraven. Voor burgemeester Adriaansen, die tijdens de uitvaart ook een toespraak hield, is het een beladen afscheid. Want over drie weken trapt de burgemeester het scholenproject omtrent 75 jaar bevrijding af in Putte met de overhandiging van een exemplaar van de biografie van Grisnigt. En daar zou de veteraan zelf ook bij aanwezig zijn. 

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Brabantse Wal werd bevrijdt van de bezetter. En dat wordt in alle gemeenten groots gevierd. Zo ook in Woensdrecht. En daarbij was ook een belangrijke rol weggelegd voor Bram Grisnigt. "Ik ben vorig jaar bij Bram langs geweest om over 75 jaar bevrijding te praten. Dat was een mooi gesprek, en Bram was enthousiast dat we juist de kinderen uit de gemeente zo uitgebreid bij de bevrijding gingen betrekken. Hij zou dan ook, als zijn gezondheid het toeliet, graag bij de aftrap van het scholenproject zijn geweest. Helaas mag dat niet zo zijn."

Spion

Bram Grisnigt is een beroemde Engelandvaarder. De geboren Rotterdammer trok in 1941 op 18-jarige leeftijd Nederland uit, om via het buitenland te helpen bij de bevrijding van Nederland. Via een omweg kwam hij samen met zijn krijgsmakker Piet Hoekman in Engeland terecht waar zij werden opgeleid tot geheim agent. Samen werden zij in september 1943 boven Nederland gedropt met een parachute om informatie over de Duitse bezetter door te spelen naar London. Zo'n zes weken na de dropping werd Hoekman doodgeschoten, en na zo'n vijf maanden viel oom Grisnigt in handen van de Duitsers. Daarna belandde hij in verschillende concentratiekampen, maar wist ze te overleven. In april 1945 werd hij in Ravensbrück bevrijd. Na de oorlog verhuisde Grisnigt naar Curacoa, maar in de jaren zeventig keerde hij terug naar Nederland om zich te vestigen in Hoogerheide. Zijn verhaal werd opgeschreven door Bram de Graaf in de biografie Spion van Oranje, en Grisnigt vertelde zijn verhaal onder andere nog bij de Wereld Draait Door en op scholen. Zijn missie daarbij was altijd duidelijk: hij gaf de boodschap door dat vrijheid níet vanzelfsprekend is. Hij pleitte er daarom voor dat alle kinderen in Nederland ooit een oorlogsbegraafplaats moeten bezoeken, om hen duidelijk te maken hoe waardevol de vrijheid is waarin ze leven. Met die boodschap in het achterhoofd, ontwikkelde de Woensdrechtse werkgroep 75 jaar bevrijding een uitgebreid scholenproject.

Aftrap

Met het scholenproject wordt de boodschap van Bram Grisnigt uitgedragen. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst krijgt iedere school een eigen exemplaar van 'De spion van oranje'.  "Bram is een held uit Hoogerheide die een enorm bijzonder verhaal heeft. Dat boek hoort gewoon op alle scholen in onze gemeente thuis, en geeft bovendien mooie handvatten aan de scholen om het verhaal over de oorlog aan te leerlingen te vertellen." Burgemeester Adriaansen gaat daarom persoonlijk alle scholen langs om het boek te overhandigen. Dat doet als eerste bij Op Dreef in Putte. Dat gebeurt op woensdag 6 februari. Diezelfde maand nog volgen bezoeken aan alle andere scholen in de gemeente. Naast het boek zal de burgemeester de scholen en leerlingen ook een brief meegeven. Daarin worden de scholen maar ook de ouders van de kinderen opgeroepen om op verschillende manieren stil te staan bij de bevrijding.

Veteraan voor de klas

De burgemeester roept in zijn brief scholen op om gebruik te maken van het project 'een veteraan voor de klas'. Daarbij komen veteranen naar de school toe om te vertellen over de oorlog en over vrijheid. "Dat zijn allerlei verschillende veteranen. Oude oorlogsveteranen, maar ook jonge veteranen die bijvoorbeeld in Mali zijn geweest." Als laatste onderdeel van het scholenproject roept de burgemeester de scholen ook op om een oorlogsmonument te adopteren, én om met de groepen acht een bezoek te brengen aan de erevelden in Bergen op Zoom. "Op de erevelden liggen veel soldaten die in Woensdrecht omkwamen. Wij volgen Bram's missie en roepen scholen dan ook op om die leerlingen mee te nemen naar de begraafplaatsen. Maar herdenken kan ook lokaal. Daarom zou het mooi zijn als de scholen ook betrokken raken bij het oorlogsmonument in hun eigen kern."

Het scholenproject is slechts één onderdeel van het uitgebreide programma rondom 75 jaar bevrijding. In de komende maanden zullen er meer activiteiten bekend worden gemaakt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief