beker-maximiliaan-gesneden
beker-maximiliaan-gesneden

Column Eugène de Kok: 'Een bewogen begin'

Januari zit er bijna op. Het was een bewogen begin van het nieuwe jaar. Met alles wat er is gebeurd, zou je bijna een jaaroverzicht kunnen vullen. Laten we eens doen of het bijna oud en nieuw is, wat lijstjes maken en prijzen uitreiken. Ik begin met een welverdiende trofee voor de grootste paniekschopper: de NS. Zodra de directie het woord ‘sneeuw’ hoort vallen, schrapt ze de helft van de dienstverlening. Laat ze een voorbeeld nemen aan Schiphol dat zich niet al op voorhand van de wijs laat brengen.


Door naar de prijs voor de politicus van het jaar. Wat mij betreft gaat deze naar Hanke Bruins Slot. Wie? Hanke Bruins Slot van het CDA. Zij zette Thierry Baudet ongenadig hard op zijn plek toen hij haar in een defensiedebat ‘schattig’ en ‘naïef’ noemde. Ze wees hem fijntjes op haar tijd als militair en pelotonscommandant in Uruzgan, waar ze pantserhouwitsers op de vijand had afgeschoten. “En toen zat u, de heer Baudet, in uw studeerkamer.” Baudet probeerde zich er nog uit te draaien, maar dat maakte zijn blunder van Balkende-achtige proporties alleen maar groter.

Hij kan het overigens hebben, want zijn Forum voor Democratie blijft ondanks alle uitglijders, halve en hele waarheden en zijn afwezigheid bij het gros van de debatten stijgen in de peilingen. Ik zal daarom niet flauw zijn. Baudet krijgt een oorkonde voor de snelste stijger.

Als je me vraagt wie een beker moet krijgen voor de (leukste) sportman, zeg ik zonder twijfelen Frenkie de Jong. “Wat de kassière in de supermarkt tegen hem zei, op de dag dat bekend werd dat hij voor 86 miljoen euro van Ajax naar Barcelona gaat?” vroeg Hans Kraay aan hem. “Niet zoveel, want we deden boodschappen met de zelfscanner. Maar iedereen was aardig, hoor”, lachte de voetballer. Hopelijk blijft hij in Spanje het vrolijke, onbevangen supertalent dat hij nu is.

Aangezien ik maar 350 woorden heb, wil ik nog één prijs weggeven. Het is de Langste Tenen Award, dit keer toegekend aan alle BN’ers uit de stal van RTL en SBS. Hoeveel ik er de afgelopen weken niet heb horen klagen over iets wat Angela de Jong in haar columns had geschreven. “Ze mag schrijven wat ze wil, maar …” was dan hun reactie. Niks maar … Ze mag schrijven wat ze wil. Punt. Net als jij en ik.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief