Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Burgemeester geeft startschot voor scholenproject rondom bevrijding

Door: Hanneke Marcelis

HOOGERHEIDE - Burgemeester Adriaansen heeft vanochtend bij basisschool Op Dreef in Putte het startschot gegeven voor het scholenproject rondom 75 jaar bevrijding. Daarbij reikte hij het boek 'Spion van Oranje' uit aan de school. Een beladen moment, want eigenlijk zou de spion zelf, Bram Grisnigt, hierbij aanwezig zijn. Hij overleed begin dit jaar vlak voor zijn 96ste verjaardag. Een goede vriend van Bram, Nico Hooyschuur, vertelde nu in zijn naam het verhaal.

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de Brabantse Wal werd bevrijd van de bezetter. En dat zal in de regio niet onopgemerkt voorbij gaan. In alle gemeenten wordt uitgebreid ingezet op het betrekken bij de jeugd bij de viering van de vrijheid. Daarom wordt er in iedere gemeente een scholenproject opgezet rondom 75 jaar bevrijding. "Ik pleit voor meer aandacht voor de lokale geschiedenis van Woensdrecht, want ondanks dat hier ontzettend hard gevochten is, is, het heel veel mensenlevens gekost heeft en heel veel gebouwen met de grond gelijk gemaakt zijn, is 'De slag om Woensdrecht' niet zo bekend", legt burgemeester Adriaansen uit. Hij gaf vandaag bij basisschool Op Dreef in Putte  samen met de voorzitter van de werkgroep bevrijding Martin Groffen en lid van de werkgroep Chris van Veen het startschot van het scholenproject.

Spion

In Woensdrecht wordt het scholenproject uitgebreid gelinkt aan Bram Grisnigt, beter bekend als de Spion van Oranje. De Engelandvaarder vertrok in 1941 op 18-jarige leeftijd Nederland uit, om via het buitenland te helpen bij de bevrijding van Nederland. Via een omweg kwam hij samen met zijn krijgsmakker Piet Hoekman in Engeland terecht waar zij werden opgeleid tot geheim agent. Samen werden zij in september 1943 boven Nederland gedropt met een parachute om informatie over de Duitse bezetter door te spelen naar London. Na zo'n vijf maanden viel Grisnigt in handen van de Duitsers. Daarna belandde hij in verschillende concentratiekampen, maar wist ze te overleven. Sinds de jaren zeventig woonde hij in Hoogerheide. Bram de Graaf schreef het levensverhaal van Grisnigt vervolgens op in de biografie 'Spion van Oranje'.

Grisnigt zette zich na de oorlog in om zijn boodschap te verkondigen dat vrijheid níet vanzelfsprekend is, en dat we er vooral op in moeten zetten om die boodschap ook mee te geven aan de jeugd. "Het verhaal van Bram is heel bijzonder. Daarom hebben we besloten om zijn boek aan alle basisscholen in de gemeente uit te reiken", vertelt burgemeester Adriaansen. "Het verhaal van Bram hoort gewoon op de scholen thuis. Bovendien is het verhaal van deze Woensdrechtse Oorlogsheld een mooie kapstok voor leraren om les te geven over de oorlog en de bevrijding."

Oorlogsmonumenten

Naast de overhandiging van het boek stimuleert de gemeente Woensdrecht scholen ook op om andere manier aandacht te besteden aan de bevrijding van Woensdrecht. Eén van de manieren waarop dat kan is door een oorlogsmonument te adopteren. "Dat is een heel mooi initiatief waarbij de basisscholen de verzorging van het monument in hun dorp op zich nemen. Zo worden leerlingen nauwer betrokken bij de rol van de oorlog in hun eigen woonplaats", legt de burgemeester uit. Ook stimuleert de gemeente scholen om een bezoek te brengen aan de oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom. "Bram zei altijd dat hij vond dat ieder kind ooit op een oorlogsbegraafplaats moet zijn geweest. Die boodschap dragen wij dan ook graag namens Bram verder uit." Vanuit het
cultuurprogramma CuKids (van de Brede Welzijnsinstelling) wordt er ook een bezoek aan het oorlogsmuseum in Ossendrecht geregeld voor leerlingen van de basisscholen.

Een ander deel van het scholenproject is het initiatief 'een veteraan voor de klas'. Dat initiatief bestaat al langer, maar burgemeester Adriaansen ziet graag dat Woensdrechtse scholen er meer gebruik van gaan maken. Via het project komen veteranen naar de school toe om te vertellen over de oorlog en over vrijheid. "Dat zijn allerlei verschillende veteranen. Oude oorlogsveteranen, maar ook jonge veteranen die bijvoorbeeld in Mali zijn geweest. Het is een erg mooie manier om de onderwerpen oorlog en vrijheid onder de aandacht te brengen."

Burgemeester Adriaansen bezoekt deze maand alle scholen in Woensdrecht om het boek over Bram Grisnigt persoonlijk te overhandigen.

Defilé

De viering van 75 jaar bevrijding wordt groots aangepakt in de regio. Zo wordt er door Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht hard gewerkt aan de realisatie van een informatiecentrum op de erevelden in Bergen op Zoom. En op 26 oktober zal een groots militaire defilé vanuit Putte richting Bergen op Zoom, waarbij in alle dorpen stil zal worden gestaan bij de oorlogsmonumenten. 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief