Column Hanneke Marcelis: 'Oplichters'

'Dochters' die via Whatsapp hun vader om duizend euro vragen, omdat de app van de bank het even niet doet. Of een 'goede vriend' die een berichtje stuurt omdat hij zijn salaris morgen pas krijgt, maar vandaag écht een rekening moet betalen. De politie waarschuwt er de afgelopen weken weer uitgebreid voor: oplichting via Whatsapp. Maar toch vraag ik het me vaak af. Wie trapt daar nou werkelijk in? Natuurlijk heb ik de verhalen boordevol met voorbeelden gelezen. Maar bij dat soort voorbeelden wordt áltijd geappt met een vreemd nummer. Dat lijkt me dat toch al waarschuwing één. En het taalgebruik is altijd nét even anders dan je van die persoon gewend bent. Dat is waarschuwing twee. En het bedrag dat je moet overmaken is áltijd schrikbarend hoog. Dan gaan de alarmbellen toch wel vanzelf rinkelen?


Laatst overkwam het een vriend van me. Vanaf een vreemd nummer kreeg zijn broer ineens een appje. 'Hey broer!'. En ook al klopte de profielfoto, toch was het een poging tot oplichting die gedoemd was te mislukken. Ten eerste omdat die vriend zijn broer altijd bij zijn naam aanspreekt. Maar vooral omdat de broers naast elkaar zaten toen het berichtje binnen kwam. 'Ik ga mijn oude nummer gebruiken als werktelefoon. Dit is mijn nieuwe nummer', kwam er binnen. Ze besloten het spelletje mee te spelen. En er gebeurde precies wat je verwacht. Er volgde een overtuigend verhaal, over hoe de app van de bank niet werkt. Bij hem niet, maar ook niet bij zijn vriendin. En eng genoeg kende de oplichter die vriendin ook nog eens bij naam. 'Kun je me niet even helpen en zevenhonderd euro overmaken. Je krijgt het morgen terug.' Het betaalverzoek kwam meteen binnen.

Terwijl ik naar het verhaal luisterde, werd mijn verbazing almaar groter. En langzaamaan bekroop me een angstig gevoel. Ik zeg namelijk altijd gewoon 'Hey broer', als ik mijn broers een berichtje stuur. Mijn privénummer gaat steeds verder rond, dus dat ik graag een werktelefoon wil is ook geen geheim. En erg laat zijn met mijn rekeningen betalen? Mijn broers kennen me goed. Het zou ze niets verbazen. En hun kleine zusje helpen? Dat doen ze altijd. Misschien toch niet zo overbodig, al die waarschuwingen van de politie.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief