Afbeelding
Foto: Google Maps

Perceel van huidig Bravis ziekenhuis te klein voor hoofdlocatie

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Ruimtegebrek. Dat is de belangrijkste reden voor het Bravis Ziekenhuis om op zoek te gaan naar een totaal nieuwe plek voor de nieuwe hoofdlocatie van het ziekenhuis die in 2025 moet openen. Het ziekenhuis wil minimaal 12 hectare, en het perceel in Bergen op Zoom is 'slechts' acht hectare.

Het is één van de vragen waar zowel politici als veel inwoners al lange tijd mee rondlopen: waarom moet er een compleet nieuw ziekenhuis worden gebouwd terwijl er zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom twee ziekenhuizen staan waar recentelijk nog flink in is geïnvesteerd? Op die vraag heeft het college samen met het Bravis Ziekenhuis antwoord gegeven. Het voornaamste probleem met beide huidige locaties is dat het perceel niet groot genoeg is. "Gezien de beoogde toekomstbestendigheid van het ziekenhuis en de lange termijnvisie is hierbij een doorrekening gemaakt tot 2050. Op basis van dit onderzoek is de conclusie dat: - Locatie Bergen op Zoom te klein is voor realisatie van de unilocatie (spot is 6-8 ha groot) en ligging is niet centraal in het werkgebied; - Locatie Roosendaal is net te klein is voor realisatie van de unilocatie (spot is 10 ha groot) en de bereikbaarheid is onvoldoende", laat het Bravis weten. Bovendien zou nieuwbouw op één van de huidige locaties voor grote logistieke problemen zorgen. "Dat zou hoge kosten veroorzaken en duurder zijn dan ontwikkeling op een nieuwe locatie."

De andere vraag die door veel politieke partijen gesteld werd is: maar waarom wordt er nu dan zoveel geld geïnvesteerd in een ziekenhuis dat in 2025 misschien wel helemaal gesloten is? Maar volgens Bravis zijn die investeringen niet te vermijden bij een ziekenhuis. "Kenmerkend voor een ziekenhuis is dat er bijna permanent aanpassingen moeten plaatsvinden om goede zorg te kunnen leveren. Pas heel kort voor een eventuele verhuizing gaat men over op het uitwoonscenario." Ook met de vraag over de terugverdientijd van een nieuwe hoofdlocatie maakt het ziekenhuis korte metten.  "In de zorg wordt niet gesproken over terugverdientijden, maar over goede zorg", stelt het ziekenhuis. "Daarbij is het van groot belang dat bepaalde functies vaak samen nodig zijn. Voor het goed functioneren van een spoedeisende hulp moeten zowel cardiologen als longartsen en kinderartsen op die locatie aanwezig zijn. Dat betekent dat hele afdelingen samen geclusterd moeten worden op één locatie of dat er gekozen moet worden voor het extra transporteren van zwaar zieke patiënten."

Het Bravis ziekenhuis is momenteel samen met projectleiders van de betrokken gemeenten bezig met het analyseren van diverse mogelijke locaties. Medio 2019 moet daarover een knoop worden doorgehakt. De zeven uitgangspunten die het Bravis hanteert bij de keuze zijn: 

1. Centraal gelegen in het werkgebied van Bravis (lees: tussen Bergen op Zoom en Roosendaal)

2. Goed bereikbaar vanaf een snelweg en met openbaar vervoer;

3. In verbinding staand met stedelijk gebied (dus niet solistisch 'in de wei')

4. Conform wettelijke eisen voor acute opvang en geboortezorg

5. Met voldoende oppervlakte in verband met parkeermogelijkheden en mogelijke toekomstige uitbreidingen, al dan niet met samenwerkingspartners

6. Toekomstbestendig

7. Op korte termijn realiseerbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief