Fotobijschrift 02: Tijd voor een lekkere versnapering tijdens de schoonmaakactie op de openbare begraafplaats. FOTO MARILYN PIETERSZ
Fotobijschrift 02: Tijd voor een lekkere versnapering tijdens de schoonmaakactie op de openbare begraafplaats. FOTO MARILYN PIETERSZ (Foto: Marilyn Pietersz)

Vele handen maken licht werk bij grote schoonmaakbeurt voor Scheidreef

HOOGERHEIDE – De openbare begraafplaats aan de Scheidreef in Hoogerheide is zaterdagochtend flink onder handen genomen. Tien jongeren van de scouting en een handjevol vrijwilligers staken de handen uit de mouwen op initiatief van het Dorpsplatform Hoogerheide.


Ze wilden de laatste rustplaats van velen een broodnodige opknapbeurt geven. Het regende even hard, maar dit bleek geen spelbreker. “We smelten niet hoor", klonk het in koor. En hup, daar ging weer een hoop bladeren de kruiwagen in.

Eerste uur

Vrijwilliger van het eerste uur, Nardy Verboven, vertelt dat drie jaar geleden voor het eerst vanuit het Dorpsplatform Hoogerheide (DPH) actie is ondernomen om de begraafplaats op te knappen. Het jaar daarop, in 2017, hielp de scouting mee, maar vorig jaar lag dit even stil vanwege een bestuurswisseling bij DPH. “Dus schreef ik dit jaar een mail met de vraag of zij weer zo’n dag wilden organiseren. Tevens legde ik uit hoe het ging in voorgaande jaren en gaf ik tips."

Kaarten

Via Facebook werd DPH eveneens benaderd. Snel waren de kaarten geschud. “Als bestuur hebben we een inspectieronde gedaan op de begraafplaats. Kijken wat we samen met vrijwilligers kunnen doen, want let wel: een kerkhof schoonmaken ligt gevoelig. Je mag niet lukraak overal snoeien en doen”, zegt Angelique Schetters, secretaris van het DPH.

Overwoekerd

Ze wil er maar mee zeggen dat graven eigendom zijn van nabestaanden. Ook al valt een graf uit elkaar en is het overwoekerd met onkruid, zonder toestemming van de eigenaars mag je er niet aankomen. Wat wel kan is de paden schoonmaken, onkruid wieden en bladeren en takken opvegen. “Verder maken we de bankjes schoon en ze krijgen een likje verf. En we hangen alvast twee nieuwe vogelhuisjes op”, zegt een enthousiaste Schetters.

Gereedschap

Net als vorige keren stelt de gemeente Woensdrecht het benodigde gereedschap ter beschikking. “Fijn dat de gemeente dit doet", zegt Schetters, die laat weten dat het DPH nog wil overleggen met de gemeente over het onderhoud op het kerkhof.

De voorbereidingstijd voor de schoonmaakactie was dit jaar heel kort. “Volgend jaar willen we eerder beginnen met de voorbereidingen en meer ruchtbaarheid geven aan de schoonmaakactie om zo meer vrijwilligers op de been te krijgen.” Schetters benadrukt dat de schoonmaakactie slechts een halve dag in beslag neemt. “Zeker als we met velen zijn, want veel handen maken licht werk.”

Sponsoren

DPH is zeer in zijn nopjes met de hulp van de scouting-jongeren. “Zij helpen ons en wij sponsoren hen.” De harde werkers krijgen zaterdag een hapje en een drankje. “Met dank aan drie lokale ondernemers die ons hiermee sponsorden.”

Leider van de scoutingvrijwilligers, Albert Siermans geeft aan het fijn te vinden dat hij en zijn groep mee kunnen helpen. “Hierdoor kunnen we iets betekenen voor de gemeenschap. Bovendien bleek dat de opa of oma van sommige van onze scoutingleden hier begraven ligt.”

Dierbaren

De 17-jarige Solaine is één van de vlijtige scoutingvrijwilligers die deze zaterdag de handjes laat wapperen. Ze hoeft niet lang na te denken over de vraag waarom ze helpt. “Veel mensen die naar het kerkhof komen zijn zelf niet in staat om de begraafplaats schoon te houden, omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Hun dierbare ligt hier wel en dus vind ik het belangrijk dit voor hen te doen. Bovendien is dit een leuke groep om allerlei activiteiten mee te doen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES