mantelzorg-large1
mantelzorg-large1

'Mantelzorgers hebben vooral tijd en aandacht nodig'

HOOGERHEIDE - Mantelzorgers hebben het niet makkelijk. Naast hun werk en de dagelijkse beslommeringen moeten ze zorgen voor een ziek familielid of naaste. Lenny Winkel-van Kaam van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) Woensdrecht wil er alles aan doen om te voorkomen dat mantelzorgers te veel op hun bord krijgen.


Dat lukt onder meer als professionals het op tijd zien als bij iemand de emmer dreigt te overstromen. Mede daarom organiseert ze als coördinator mantelzorg en ouderenwerk op dinsdag 17 september de Mantelzorgmonologen. Het is een landelijke theatervoorstelling waarin drie mantelzorgers hun verhaal vertellen. “De voorstelling brengt het heel dichtbij”, legt Lenny Winkel-van Kaam uit. “Daardoor is het hartstikke confronterend.”

Contact

Het theaterstuk is bedoeld voor mensen die werken in de zorg, het onderwijs en andere professionals die geregeld contact hebben met mantelzorgers. “Ik hoop dat zij zien en begrijpen wat mantelzorgers allemaal moeten doen, welke zorg zij leveren en wat voor impact dat op hun leven heeft. Dat is overigens bij iedereen verschillend. Voor de ene is het al te veel als hij of zij één of twee keer per week iets moet doen, anderen zijn drie of vier uur per dag bezig met zorgen. Iedere situatie is uniek en je moet daar dus ook op een andere manier mee omgaan.”

Compliment

Winkel-van Kaam wil niet dat het mantelzorgers te veel wordt. Daarom is het belangrijk dat professionals het op tijd herkennen als dat dreigt te gebeuren, zodat hulp kan worden ingeschakeld. “Je hoort wel eens dat mantelzorgers moeten leren het los te laten, maar dat is moeilijk. Je kiest er niet voor om mantelzorger te worden. En hoe dichterbij iemand staat, hoe hoger de druk is. Mantelzorgers hebben vooral tijd en aandacht nodig.”

Compliment

Mantelzorgondersteuners van de BWI kunnen een luisterend oor bieden en vragen wat mantelzorgers nodig hebben. “Vaak doet een middagje vrij al veel goeds”, legt Winkel-van Kaam uit. “Daar kunnen wij voor zorgen.” Bovendien wordt in de gemeente Woensdrecht de Dag van Mantelzorg gevierd en krijgen mantelzorgers elk jaar een compliment.

Aanmelden

Bij de BWI zijn ongeveer 600 mantelzorgers geregistreerd. “Als je kijkt naar de landelijke cijfers missen we nog wel een aantal mensen. We hopen dat we te weten komen wie zij zijn, zodat we ook hen kunnen ondersteunen.”

De Mantelzorgmonologen zijn gratis toegankelijk. Na de voorstelling zijn er gespreksgroepen over verschillende zaken en de gelegenheid om te netwerken. Aanmelden voor de middag in de theaterzaal in Kloosterhof kan door te mailen naar l.winkel@bwiwoensdrecht.nl. De middag duurt van 15.30 uur tot 18.00 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief