Sporen kunnen door de hitte kromtrekken
Sporen kunnen door de hitte kromtrekken (Foto: Archief ProRail)

Code Rood bij ProRail; Sporen trekken krom door hitte

WOENSDRECHT - ProRail neemt deze week verschillende maatregelen tegen de voorspelde hitte van woensdag 24 en donderdag 25 juli. "Hitte kan zorgen voor extra kans op storingen op het spoor", waarschuwt de spoorbeheerder.


Vanwege de verwachte hitte is op dit moment Code Rood actief bij ProRail. "Deze Code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor en dus extra alertheid wordt geëist", laat ProRail weten. Om het treinverkeer zo goed mogelijk te regelen, zijn er extra verkeersleiders op de posten en zijn bezoekers niet toegestaan op de seinzaal, zodat treinverkeersleiders zich maximaal kunnen concentreren. Daarnaast worden er via de onderaannemers extra storingploegen ingezet.

Kromtrekken

"Bij temperaturen van boven de 25 °C kan een spoorstaaf wel 70 °C heet worden. In deze warmte zet staal uit. Een stuk spoor van 30 meter kan wel een centimeter langer worden. En omdat het spoor zo strak ligt, kunnen er kronkels in het spoor ontstaan, ook wel spoorspattingen genoemd. Om dat tijdig te signaleren controleren inspecteurs van ProRail en de aannemers voortdurend de ligging van het spoor", verklaart ProRail.

Water

De problemen zitten echter niet alleen bij het spoor, het kan ook voorkomen dat treinen stilvallen. Probleem hierbij is dat ook de airco uit kan vallen. ProRail is op dat moment verantwoordelijk voor het veilig evacueren van reizigers in gestrande treinen. "Op strategische plaatsen in het land staat ProRail Incidentenbestrijding klaar met extra personeel en water voor treinreizigers. Bij een storing zullen deze 'waterwagens' ook gaan rijden om reizigers in een gestrande trein een flesje aan te kunnen bieden." Toch raadt ProRail reizigers ook aan om zelf extra water mee te nemen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief