Als het helder weer is zijn er 65 vallende sterren per uur te zien.
Als het helder weer is zijn er 65 vallende sterren per uur te zien. Foto: Creative Commons

Komende nacht 65 vallende sterren per uur te spotten

Door: Amber Kuijs Weer

WOENSDRECHT - We raden aan om de komende nacht eens goed naar de lucht te kijken. Er vindt namelijk een schitterend fenomeen plaats: het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm. Als je naar het noordoosten kijkt, zijn er per uur zo'n 65 vallende sterren te zien. 

Wie geluk had, kon afgelopen nachten ook al een vallende ster spottend. Tijdens opklaringen vielen er gemiddeld zo'n vijf sterren per uur. Dit loopt op naar een piek van 65 per uur aankomende nacht. Tijdens de piek van de Perseïden is het dit jaar volle maan. Dat is een nadeel want hierdoor zullen veel exemplaren slecht of niet te zien zijn. Ook zullen wolkenvelden vannacht het zicht belemmeren. Vanwege de enkele buien is het voor de spotters handig om voor de zekerheid een poncho bij de hand te hebben. 

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van de sterrenregen is om 03.30 uur. Op dat tijdstip moet er naar het noordoosten gekeken worden. Vanaf een punt op ongeveer twee derde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel zullen de sterren op ons afkomen. Het is dus belangrijk om ver naar boven te kijken.

Meteoren zijn het beste te spotten vanaf open velden, waar het relatief donker is en waar weinig last is van lichtvervuiling. Zwakke meteoren zijn minder fel dan het omgevingslicht, waardoor het in de stad een stuk lastiger is om de vallende sterren te zien.Vorig jaar zijn er in het zuidoosten maar liefst 100 meteoren per uur waargenomen tijdens heldere perioden. 

Swift-Tuttle
De meteorenzwerm is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Onder invloed van straling van de zon verliezen kometen constant stukjes steen. Deze worden meteoroïden genoemd. Als dit ruimtestof onze atmosfeer met hoge snelheid binnenkomt begint het steentje te gloeien. Dat komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief