Jeugdland is leuk voor zowel jonge als oudere kinderen.
Jeugdland is leuk voor zowel jonge als oudere kinderen. (Foto: Humphrey Hekhuizen)

Jeugdland gaat naar de Romeinen

HOOGERHEIDE – Scoutingterrein Kooiduin in Hoogerheide is voor Jeugdland overmeesterd door de Romeinen. Een leger aan jonge Romeinen heeft land veroverd. Tijdens deze week van Jeugdland wordt er dan ook van alles gebouwd in het nieuwe rijk.


Jeugdland Hoogerheide/Woensdrecht is maandag begonnen en duurt tot en met vrijdag. Het wordt georganiseerd door Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Woensdrecht, om kinderen die niet op vakantie kunnen toch een soort vakantie te geven. De stichting krijgt ter ondersteuning een bijdrage vanuit het parochiële Caritas, Herwonnen Levenskracht en een subsidie van de gemeente Woensdrecht. Ook wordt Jeugdland financieel en materieel gesteund door diverse lokale organisaties en ondernemingen.

Supertrots

Aan Jeugdland nemen kinderen deel uit Hoogerheide, Woensdrecht en sinds een paar jaar ook Putte. “We hebben dit jaar 330 aanmeldingen en 100 man leiding, in de leeftijd van 12 tot en met 77 jaar. Daar zijn we supertrots op”, aldus voorzitter Mirjam Geers. De inschrijving is in het voorjaar al gesloten, er is dan ook geen vrije inloop mogelijk bij Jeugdland.

Thema

Tijdens Jeugdland worden de kinderen ingedeeld op leeftijd in kleurgroepen. Er zijn vier leeftijdsgroepen. Per kleur is er een maximum van 100 kinderen. De spelletjes en activiteiten verschillen per groep, maar zijn allemaal passend bij het gekozen thema. Dit jaar is dat Jeugdland bij de Romeinen. “We hebben nieuw land veroverd en er moet van alles gebouwd worden in ons nieuwe rijk. Badhuizen, tempels, aquaducten, van alles komt voorbij om ervoor te zorgen dat keizer Bassius het goed vindt.”

Jeugdland-lied

De invulling van Jeugdland is dan elk jaar anders qua thema, qua programma verloopt een en ander relatief gestructureerd. De kinderen komen bijvoorbeeld allemaal met de bus naar scoutingterrein Kooiduin, waar Jeugdland al jaren wordt gehouden. Door tijdens de Jeugdland-dagen in het programma een vaste structuur te handhaven, blijft het voor de kinderen duidelijk en overzichtelijk. Zo wordt iedere dag tijdens Jeugdland gezamenlijk afgetrapt en ook afgesloten. De opening wordt verricht door het bestuur en de leiding met een voordracht. Ook wordt het jaarlijkse Jeugdland-lied gezongen. De kinderen die meedoen aan Jeugdland bouwen met hun deelname niet alleen mooie herinneringen op, maar nemen vaak ook wat tastbaars mee naar huis, zoals een knutselwerk.

Rupsen

Overigens zijn de nesten van de eikenprocessierupsen op het terrein al door Scouting Hoogerheide ingehuurde professionals verwijderd, dus de kinderen kunnen met een gerust hart door het ‘Romeinse’ bos struinen, om nieuw land en nieuwe herinneringen te veroveren.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief