Gezelligheid tijdens de picknick van de Zonnebloem in Ossendrecht.
Gezelligheid tijdens de picknick van de Zonnebloem in Ossendrecht. (Foto: José van der Wegen)

'In de zomer zijn ouderen vaker eenzaam'

OSSENDRECHT – In de zomer voelen veel mensen zich vaak alleen, omdat familie en buren op vakantie zijn. Met name ouderen ervaren eenzaamheid wanneer zij alleen thuis achterblijven. Voor hen houdt Zonnebloem Ossendrecht jaarlijks een zomerse picknick, om zo mensen gezellig te laten samenkomen. 


Voor de vierde keer op rij organiseerde de Zonnebloem-afdeling Ossendrecht in augustus een picknick. Volgens secretaris Olga Jansz blijkt de picknick steeds weer een succes. “We hadden vooraf zo’n 90 mensen uit ons cliëntenbestand die aangaven aanwezig te willen zijn. Uiteindelijk waren er ruim 65 plus nog een vijftiental vrijwilligers. Een dergelijk groot aantal geeft de noodzaak van het organiseren van activiteiten in de zomervakantie wel aan. Juist in deze periode zijn met name onze ouderen eenzaam.” 

Groei

De zomerse picknick in de door Natuurmonumenten ter beschikking gestelde beheerschuur aan de Abdijlaan in Ossendrecht was dan ook een schot in de roos in de strijd tegen eenzaamheid. Volgens Mariëtte de Dooij, bij Zonnebloem Ossendrecht verantwoordelijk voor de activiteiten, is het aantal gasten de laatste jaren steeds toegenomen. “We zijn van zo’n vijftig mensen gegroeid naar zestig het jaar daarop en nu dus 65 tot zeventig mensen. Er zit dus een duidelijke groei in. We horen ook altijd alleen maar positieve reacties en lieve woorden van de gasten na afloop.” De mensen werden dan ook goed in de watten gelegd. De beheerschuur was feestelijk aangekleed. Via gedeeltelijke sponsoring van de lokale middenstand kregen de gasten een maaltijd voorgeschoteld. “Het is mooi dat wij de lokale middenstand hiervoor kunnen benaderen.” 

Wjeelzangers

Naast een lekkere maaltijd was er ook genoeg te drinken voor de gasten. Zo was er voor de liefhebbers zelfs een advocaatje met slagroom. Daarnaast was er ruimte voor een muzikaal intermezzo. De Wjeelzangers kwamen langs om de middag op te luisteren, waarbij de handjes de lucht in gingen, er soms werd gedanst, maar vooral werd meegezongen op liedjes van weleer, zoals ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Het leven is goed in het Brabantse land’. De gastvrouwen van de Zonnebloem zorgden ervoor dat alle gasten voorzien werden van een hapje of een drankje. “Het is mooi om te zien dat er gelukkig ook weer wat mannen onder de gasten zijn. Vroeger kwamen er alleen maar vrouwen, tegenwoordig zijn er ook weer wat mannen bij.” Onder de vrijwilligers bevinden zich nog wel veel vrouwen, zoals Tiny Leenaerts, die zichzelf al zo’n 48 jaar inzet voor Zonnebloem Ossendrecht. “Ik ben destijds bij de oprichting gevraagd te komen helpen en ik vind het nog steeds leuk. Je kent alle mensen en je krijgt er zoveel voldoening van. Ik mag hopen er nog lang bij te kunnen blijven.”

Gastvrouwen en -heren

Alle gasten van Zonnebloem Ossendrecht, zo’n honderd in totaal binnen het gastenbestand, kunnen gebruik maken van de activiteiten die de afdeling aanbiedt. Gemiddeld is er tien keer per jaar een activiteit, waarbij ontmoeting centraal staat. In oktober is er een busreis naar dierentuin Blijdorp in Rotterdam en in september gaan vijf gasten op vakantie naar Rockanje met één-op-één begeleiding. De gasten van de Zonnebloem krijgen verder ook regulier een bezoekje van de gastvrouwen en -heren. Dit kan variëren van even op de koffie of thee, maar soms ook een bezoekje aan de winkel of naar eigen invulling of behoefte. Omdat het gastenbestand in de afgelopen jaren is gegroeid, zoekt de Zonnebloem wel naar nieuwe gastvrouwen en -heren. Met een bezoekje kunnen de vrijwilligers een enorm verschil maken in het leven van vaak de wat oudere dorpsgenoten. Neem voor meer informatie contact op met Thea van der Lee-van Meir (0164-67 22 40). 

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief