Foto: Humphrey Hekhuizen

75 Jaar Bevrijding: Tummers vindt het een eer om eerbetoon te maken

HOOGERHEIDE - Ook de Brabantse Wal herdenkt en viert 75 Jaar Bevrijding. De gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom doen dat met allerlei activiteiten. In dat kader brengt Weekblad de Bode in samenwerking met stichting Bevrijding Brabantse Wal wekelijks een bijzonder verhaal over mensen en gebeurtenissen tijdens de oorlog en na de bevrijding. In deze aflevering staat de gezinsfietstocht in de gemeente Woensdrecht centraal.


Zondag vindt de 21e editie plaats van de gezinsfietstocht, die wordt georganiseerd door toerfietsclubs De Schelderijders uit Hoogerheide en De Grensrijders uit Ossendrecht. Dit jaar staat de dertig kilometer lange tocht in het teken van de bevrijding.

Routekaart

Bert van Gils heeft de route uitgestippeld. Fietsers rijden langs plekken die in de Tweede Wereldoorlog van belang zijn geweest en langs een aantal oorlogsmonumenten in de gemeente Woensdrecht. Achterop de routekaart staat uitleg. “Ze komen bijvoorbeeld langs het grote monument in Woensdrecht. Daar staat iemand die uitleg geeft over de gebeurtenissen tijdens de oorlog”, vertelt Ad Pijnen. Hij is namens de werkgroep 75 Jaar Bevrijding in Woensdrecht nauw betrokken bij de organisatie. “Ook komt iedereen langs de bunker in Hoogerheide, die voor de gelegenheid is geopend. Ook daar zijn mensen die uitleg geven.” Pijnen vindt het goed dat de fietstocht in het teken staat van de oorlog en bevrijding. “Het leeft door alle aandacht in de media. Overal zie je het terugkomen, ook in onze dorpen.”

De Boulevard

De start van de gezinsfietstocht is tussen 10.00 uur en 11.30 uur bij café De Boulevard in Hoogerheide. Deelnemers kunnen verder stoppen bij de boerenmarkt in Woensdrecht en bij Natuurmonumenten aan de Abdijlaan in Ossendrecht.

Cortenstaal

Het bedrijf Tummers aan de Ampèreweg in Hoogerheide is ook een halte. De wereldwijd opererende onderneming kreeg vorig jaar de promotieprijs. De gemeente Woensdrecht heeft gevraagd of het bedrijf een aantal silhouetten van Canadese soldaten van cortenstaal wil maken. Deze moeten op de rotonde bij de Scheldeweg, Nieuweweg en Duinstraat in Hoogerheide komen. Daar is in de oorlog hevig gevochten. “Eerder hebben we de silhouetten van de wielrenners gemaakt”, zegt directeur Ricardo Moerkens van Tummers Plaatbewerking. “Deze opdracht wilden we natuurlijk ook graag doen. We vinden het een eer en zijn er best trots op als we zoiets in het straatbeeld zien staan.”

Het snijden van de silhouetten is geen probleem voor het familiebedrijf, maar het moet wel nauwkeurig en goed gebeuren. Er zijn dan ook meerdere gesprekken gevoerd. “Het moet een visitekaartje zijn voor de gemeente, maar ook voor Tummers.”

Familiedag

Deelnemers aan de gezinsfietstocht krijgen zondag een sneak peak van het resultaat. Ze kunnen bovendien een rondleiding krijgen door de bedrijfsgebouwen. Het bedrijf combineert de fietstocht met een familiedag voor het personeel. Op het terrein is voor alle leeftijden van alles te doen. Tummers maakt van de gelegenheid gebruik om zichzelf in de spotlights te zetten. “We zijn hard op zoek naar personeel”, vertelt Moerkens. “Wie een beetje technisch is aangelegd is welkom bij ons. We leiden de mensen zelf op, zodat ze aan de slag kunnen bij ons mooie familiebedrijf.”

Niet alleen bij Tummers, maar bij elke stopplaats is er wat te drinken en eten voor de deelnemers. De streep ligt bij de gemeentewerf en kazerne aan de Doelstraat in Hoogerheide. Daar is muziek, zijn veteranen aanwezig en staat een crashtender van de Koninklijke Luchtmacht. Voor alle fietsers ligt er bovendien als herinnering een bevrijdingsspeldje klaar.

Kijk voor alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Bevrijding op www.bevrijdingsbrabantsewal.nl.

Wandelen

Zondag kunnen mensen fietsen, op zaterdag 19 oktober kunnen ze wandelend kennismaken met het oorlogsverleden van Woensdrecht. De Wandelende Krabben organiseert dan wandeltochten uit elke dorpskern. De afstanden lopen op van 7 tot 42 kilometer. Ook deze wandeltocht staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Deelname kost drie euro per persoon.

Meer informatie: www.dewandelendekrabben.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief