Competitieleider Henk van Zunderd van de Laatbloeiers met biljartkeu en een poedelprijs die hij ooit won. FOTO MARILYN PIETERSZ
Competitieleider Henk van Zunderd van de Laatbloeiers met biljartkeu en een poedelprijs die hij ooit won. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Zilveren jubileum voor biljartclub de Laatbloeiers

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT- Een kwart eeuw geleden ontstond biljartclub de Laatbloeiers in Ossendrecht. De oprichters bepaalden dat maximaal zestien personen lid konden worden en dat de leden in Ossendrecht moesten wonen. Pas in 2011 is de club officieel omgevormd tot een vereniging met statuten en bestuur.

In oude schriften vond hij enige informatie over de oprichting. De oprichters waren allen gepensioneerden, zegt competitieleider Henk van Zunderd lachend. “Dat verklaart meteen de naam: de Laatbloeiers. Ze besloten op oudere leeftijd regelmatig te gaan biljarten." Een aspirant-lid dient 65 jaar te zijn en gepensioneerd. Het oudste lid van de vereniging telt 91 lentes. Doorgroeien naar meer leden wil ze niet. “22 leden is wat we aankunnen, ook in verband met de clubcompetitie. Mensen die lid willen worden komen op een wachtlijst.”

Vrouwen

Afgelopen seizoen konden drie mensen zo lid worden. Overigens zijn enkel mannen lid van de biljartclub. “Tja, dat is zo, maar er staat nergens in onze statuten dat vrouwen geen lid mogen worden. Het is alleen zo dat er bijna geen vrouwen zijn die biljarten."

Buffet

Donderdag viert de vereniging het zilveren jubileum met een bescheiden feest in haar thuishaven MFC De Drieschaar in Ossendrecht. Op die dag gaan de echtgenotes mee naar de Drieschaar. Na ontvangst met koffie en gebak kunnen de vrouwen sjoelen, terwijl de mannen uiteraard achter de biljarttafel kruipen. Na het sjoelen en biljarten is het tijd voor een heerlijk Brabantse buffet. "De feestcommissie die bestaat uit drie leden van onze club heeft dit georganiseerd."

Clubcompetitie

De Laatbloeiers is niet aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond en doet dus niet mee met de landelijke competitie. “We hebben een eigen clubcompetitie, verdeeld over twee klassen”, legt Van Zunderd uit.

Hij houdt alles keurig bij op de computer: de puntentelling, de rangschikking, kortom alle wedstrijddata. Elke maandag- en woensdagmiddag van één uur tot vijf uur verzamelen de leden zich bij De Drieschaar om te biljarten. “Het is goed voor de sociale contacten en er wordt serieus gespeeld.” De eerste helft van de middag is gereserveerd voor de onderlinge competitie en daarna is het tijd voor vrij biljarten.

Duivensport

Van Zunderd denkt dat de biljartsport uiteindelijk het loodje legt, net als de duivensport. “Vroeger groeide je op met biljarten. Je had meer cafés dan nu en als je daar naartoe ging, speelde je een potje biljarten.”

Bovendien merkt hij dat de jeugd zich meer aangetrokken voelt tot poolen dan tot biljarten. Niettemin is hij ervan overtuigd dat zijn vereniging voorlopig blijft bestaan en de dertig jaar zal halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief