De expositie staat in het teken van vrede en vrijheid.
De expositie staat in het teken van vrede en vrijheid. (Foto: Susan van Dop)

Bevrijding en Vrede verbeeld in kunst

HOOGERHEIDE – Vrijheid is een groot goed, dat iedereen gegeven zou moeten zijn. 75 jaar geleden werd Nederland bevrijd uit de Tweede Wereldoorlog en sindsdien leven we in vrede en vrijheid. Dat thema staat dan ook centraal voor de groepsexpositie van Stichting Uit de Kunst Woensdrecht, die vanaf dinsdag (1 oktober) in de bibliotheek van Hoogerheide te zien is.


Bij de officiële opening, verricht door wethouder Henk Kielman, werd het gedicht ‘Soldaat van Oranje’ voorgedragen door Jos Vanderhoven. Hij schreef het gedicht en is één van de deelnemende kunstenaars aan de expositie. Zo’n dertig kunstwerken zijn een kleine maand te zien in bibliotheek en gemeentehuis. 

Gevoel

De inspiratie voor de werken komt voor de kunstenaars uit verschillende invalshoeken. De meesten hebben een beschrijving bij hun werk gemaakt, zodat bezoekers het verhaal erachter meekrijgen. Rina Madereel schilderde het werk ‘Bevrijding’. “Ik heb me geprobeerd te verplaatsen in de blijdschap van de mensen, nadat alle ellende van de oorlog achter de rug was."

Natuur

Het werk ‘Een nieuwe dag, een nieuw begin’ is van fotograaf Susan van Dop. Zij zocht een passend beeld en schreef daar een gedicht bij. “Ik heb me geprobeerd te verplaatsen in het gevoel wat oorlog met je doet. Ik ben dankbaar dat ik vrij ben. Ik heb zelf in een oorlogsland gewoond, in Libanon, en daar ook een bombardement meegemaakt. Dat is erg heftig en ik kan me in dat gevoel dus wel verplaatsen. Voor mijn werk koos ik een foto van de Waddenzee en heb daarbij mijn eigen woorden gezocht, in de vorm van een gedicht. Ik ben erg met de natuur bezig en vond dit passen bij het thema. De natuur overwint uiteindelijk alles. Dat geheel te beseffen, dat je weet dat alles uiteindelijk weer goed komt, dat vind ik een mooie gedachte. Ik hoop voor eeuwig in vrijheid te mogen blijven leven.” 

Bloeiend

Stichting Uit de Kunst Woensdrecht telt momenteel 37 leden en is daarmee een bloeiende stichting. 29 leden doen mee aan de expositie, waarbij verschillende kunstdisciplines worden gehanteerd, variërend van beeldhouwwerken, schilderkunst, grafiek, fotografie, poëzie en gemengde technieken. De expositie is tot en met 18 oktober in de bibliotheek en vanaf 21 oktober tot en met 1 november in de galerij van het gemeentehuis in Hoogerheide. De werken zijn te zien gedurende de openingstijden van respectievelijk de bibliotheek en het gemeentehuis en is gratis toegankelijk.


BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief