Foto: Humphrey Hekhuizen

Veel belangstelling voor 'Het verdriet van Woensdrecht'

HOOGERHEIDE - In de raadszaal van het gemeentehuis in Hoogerheide hebben Jan van Elzakker en Louis Minnebach dinsdag onder grote belangstelling hun boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ gepresenteerd.


Ze hebben het gemaakt in opdracht van Heemkundekring Het Zuidkwartier. “Er zijn steeds minder overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Straks is oorlog voor iedereen een abstract begrip. Daarom is het zo belangrijk dat de persoonlijke verhalen zijn opgetekend”, zei burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht in zijn welkomstwoord.

Emotioneel

Van Elzakker gaf een bij tijd en wijle emotionele presentatie waarin hij de levens van een aantal van de 72 slachtoffers uit gemeente belichtte. Ze komen allemaal uitgebreid aan bod in het boek. “Pater Piet was één van de eerste mensen die in een Sherman-tank van de geallieerden door Woensdrecht reed na de gevechten. Wat hij zag was verschrikkelijk: alles was verwoest, de straten waren leeg, stroomdraden lagen op de weg, waterleidingen waren stuk en er was geen enkel dier meer te bekennen omdat de soldaten alles hadden opgegeten. Burgemeester Marinus Kramer werd door het militair gezag aangesteld en pakte deze problemen op”, besloot Van Elzakker voordat hij het eerste exemplaar aan Adriaansen overhandigde en het tweede boek aan de dochter van voormalig burgemeester Kramer.

Prijs

Het boek ‘Het verdriet van Woensdrecht’ is te koop bij Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide, Het Zoete Rijk in Ossendrecht en bij de Primera in Putte. De prijs is 24,95 euro. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES