Foto: Eugène de Kok

Marijn speelt hoofdrol in spannend jongensboek 'Supersum'

HOOGERHEIDE - Hij speelt pas een paar maanden toneel, maar Marijn Schotsman uit Hoogerheide schittert de komende dagen voor duizenden mensen in de ‘Supersum’, een massaproductie in de open lucht over de bevrijding van Bergen op Zoom. De scholier staat er niet alleen voor, want tussen zijn tientallen collega’s zit zijn oma Elly Withagen.


Elly Withagen, die ook in Hoogerheide woont, heeft al twee keer eerder meegespeeld in de stukken van stichting De Vierschaar. “Telkens als figurant”, zegt ze bescheiden. “Ik vind het leuk om even iemand anders te zijn, in een andere tijd.”

Centrum voor de Kunsten

Dit keer speelt ze een inwoner van Bergen op Zoom. Tekst heeft ze niet. Haar kleinzoon Marijn wel. Hij heeft bij zijn debuut meteen de hoofdrol te pakken. Hij werd ontdekt bij het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom. Hij speelde pas een paar maanden toneel. “Ik zat mijn ding te doen toen iemand vroeg of ik auditie wilde doen”, zegt de 11-jarige hoofdrolspeler. Hij kwam de eerste ronde eenvoudig door. Een paar dagen na zijn tweede auditie kreeg zijn vader een sms’je dat Marijn de rol van Martien was toebedeeld. “Ik wist even niet waar het over ging toen mijn vader zei dat ik het was geworden. ‘Even terugspoelen’, zei ik. Toen ik eenmaal begreep waar het om ging, was ik erg opgetogen.”

Burgemeester

Supersum is een productie van De Vierschaar. Het verhaal gaat over de bevrijding van Bergen op Zoom. Het laat zien hoe verschillende inwoners, onder wie de burgemeester, de dochter van een kastelein, een dirigent en Martien, de laatste dagen van de oorlog beleven.

Lichaam

Martien is een jonge inwoner van Bergen op Zoom, die wat ziekjes oogt en nauwelijks in de gaten heeft dat het oorlog is. Als de Slag om de Schelde in oktober 1944 begint verandert dat snel. De jongeling, altijd op zoek naar avontuur, raakt betrokken bij het verzet en helpt de Canadezen bij de bevrijding. “Ik mag er niet te veel over zeggen, maar het is een spannend verhaal”, zegt Marijn, die vijf dagen op het toneel staat. De andere keren speelt Julian Segers de rol van Martien. “Het is een soort jongensboek.” Hele boeken tekst heeft Marijn niet uit zijn hoofd moeten leren. “Ik moet meer op een andere manier acteren, veel emoties laten zien en veel met mijn lichaam werken.”

Voorwerpen

Marijn wist in tegenstelling tot zijn oudere broer niet veel van de Tweede Wereldoorlog. “Het was heftig, weet ik. Er gingen mensen dood en alles was op.” Zijn oma weet er wel veel van. “Het stuk speelt zich af in Bergen op Zoom, maar ik ben opgegroeid in Hoogerheide. Daar is natuurlijk ook ontzettend hard gevochten. Ik weet dat het huis van mijn opa en oma volledig in puin is geschoten”, zegt Elly, die een Mariabeeldje laat zien, één van de weinige voorwerpen die destijds onder het puin werden gevonden. “Dat maakt het bijzonder om in dit toneelstuk te spelen.”

Spannend

Minstens net zo bijzonder is het dat ze met haar kleinzoon op het toneel staat. “Dat vind ik geweldig. Bij elke repetitie zegt iemand wel dat hij het goed doet. En als ze niet naar mij toekomen, stoot ik wel iemand aan”, lacht ze. Marijn kijkt uit naar zijn eerste optreden van vrijdag. “Langzaam begint het spannend te worden. Ik sta straks voor 1300 man te spelen. Bij het CBK heb ik alleen maar voor familie en bekenden opgetreden.”

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES