De Meisjes met de Wijsjes. FOTO LESLEY POLS
De Meisjes met de Wijsjes. FOTO LESLEY POLS (Foto: Lesley Pols)

'Mantelzorgers kunnen alles even loslaten'

HOOGERHEIDE - Alle mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht kunnen zondag 10 november gratis naar een voorstelling van de Meisjes met de Wijsjes in Podium Kloosterhof. “We willen dat de mantelzorgers even nergens aan hoeven te denken en gewoon een gezellige middag hebben”, zegt Lenny Winkel van de BWI Woensdrecht.


Elk jaar organiseert de BWI Woensdrecht op de Dag van de Mantelzorg iets voor alle mantelzorgers in de gemeente. In het verleden werden ze bijvoorbeeld getrakteerd op een high tea of een etentje bij ‘t Koetshuis in Putte.

Theater

Dit jaar kunnen ze naar een theatervoorstelling van de Meisjes met de Wijsjes: ‘Tegeltjeswijsheid’. Het viertal combineert bekende Nederlandstalige liedjes met leuke quizfragmenten, korte sketches en persoonlijke verhalen. In deze voorstelling draait het om de vraag of de typische Nederlander bestaat.

Combineren

Lenny Winkel van de BWI Woensdrecht heeft al meer dan honderd aanmeldingen, maar er zijn nog stoelen beschikbaar. Ze hoopt dat veel mantelzorgers zich nog aanmelden. “We krijgen op de dagen zelf altijd veel leuke reacties”, zegt ze. “Het wordt erg gewaardeerd, ook dat we elk jaar iets anders doen. We proberen zo aan ieders wensen tegemoet te komen.” Volgens haar is het zeker geen verplichting voor mantelzorgers. “Zie het als een verwenmoment”, zegt ze. “De meeste mantelzorgers hebben het zwaar. Doe het ook maar eens na: een drukke baan, een sociaal leven en de zorg voor een ziek familielid. Het is geen vrijwilligerswerk. Mantelzorg overkomt je. Je bent er continu mee bezig: als je iets wilt plannen, als je boodschappen moet doen, als je ergens naartoe wilt gaan … Noem maar op. En daarbovenop heb je nog een emotionele component. Het is zwaar. Tijdens deze dag willen we dat ze het loslaten. Ze moeten zich alleen maar amuseren.”

Voldoende

Winkel is coördinator van het steunpunt mantelzorg. Daar staan meer dan 600 mantelzorgers in geschreven. Het aantal groeit. Winkel benadrukt dat het belangrijk is om je te registreren. “Voor ons is het goed om de cijfers op orde te hebben, maar wij willen ook dat ze staande blijven. We kunnen ze op allerlei manieren ondersteunen en helpen. Vaak is het al voldoende dat ik naar de mensen luister, zodat ze hun hart kunnen luchten.”

Compliment

De middag in Podium Kloosterhof duurt van 14.00 uur tot 17.00 uur. Na afloop van de voorstelling is er een hapje en drankje voor alle bezoekers. Aanmelden kan tot en met 1 november door een mailtje te sturen aan l.winkel@bwiwoensdrecht.nl of even te bellen met 0164-672049. De middag is ook de kick-off van het uitdelen van het mantelzorgcompliment door de gemeente. Elke geregistreerde mantelzorger krijgt vijftig euro als blijk van waardering.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES