Jeanne de Brie (l) en Nellie van den Eijnden zijn leden van het eerste uur. 
Jeanne de Brie (l) en Nellie van den Eijnden zijn leden van het eerste uur.  (Foto: José van der Wegen)

'Vrouwen Op Eigen Kracht Vooruit' viert mijlpaal

OSSENDRECHT – Vrouwenvereniging ‘Vrouwen Op Eigen Kracht Vooruit’ uit Ossendrecht bereikt dit jaar een diamanten mijlpaal. De club bestaat zestig jaar en de dames vieren dit op vrijdag 8 november.


Volgens voorzitter Elly Groffen, secretaris Lenie Clarijs en twee leden van het allereerste begin, Jeanne de Brie en Nellie van den Eijnden, ontstond de vrouwenvereniging ooit naast die van de mannenbond in 1959. “We waren toen nog onderdeel van de katholieke bond, de Nationale Vrouwenbeweging van het Nederlands Katholiek Vakverbond, de VNKV. We moesten hieraan echter flink wat contributie afdragen. Dat moest anders kunnen. Daarom hebben we een ledenvergadering belegd en tekenden alle leden om voor onszelf te beginnen. Dat resulteerde in Vrouwen Op Eigen Kracht Vooruit in 1981. We gingen dus echt op eigen kracht vooruit.”

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen waren er 284 vrouwen lid. Nu zijn dit er ‘nog maar’ 113, maar dat doet niets af aan de gezelligheid. Volgens Jeanne en Nellie was het in de oude tijd wel anders. “Vroeger gingen we ook regelmatig met de bus op pad, net als nu, maar dan werd er altijd in de bus gezongen, alsof we op schoolreis gingen. We gingen dan soms met de mannen en de kinderen naar de speeltuin of naar Bosbad Hoeven of wafels bakken bij de nonnen in Lier. Vroeger was het echt een andere tijd. Je was als vrouw vooral blij dat je eens weg kon.”

Alle activiteiten van de vereniging vinden sinds het prille begin plaats bij café De Harmoniezaal in Ossendrecht. “In de hoogtijdagen van onze vereniging zat De Harmoniezaal van voordeur tot op het podium bomvol bij activiteiten als de kerst- of Moederdagviering. Die scoren nog steeds goed bij onze leden.”

Activiteiten

Iedere maand organiseert de vereniging een avond. “Het aanbod varieert van demonstraties, bloemschikken tot quizavonden. Ook hebben we twee keer een fietstocht, in het voor- en najaar en we gaan ook op een dagreis of winkelen. Het fietsen combineren we vaak bijvoorbeeld met een bezoek aan een bedrijf.” Volgens Jeanne en Nellie is dat ook anders dan vroeger. “Toen stapten we gewoon op de fiets, voor tochten van wel vijftig tot zestig kilometer.”

Trouw

De activiteiten zijn dan wel veranderd door de jaren heen, de trouw van de leden allerminst. Het is niet voor niets dat Jeanne en Nellie zestig jaar lid zijn en ook Elly en Lenie zijn al jarenlang betrokken bij de vereniging, respectievelijk 43 en 49 jaar. Elly zit zelfs vanaf haar eerste jaren in het bestuur. “We hebben hele trouwe leden en ook het bestuur is trouw. Zolang de leden tevreden zijn over het bestuur, wijzigen we ook niets. Dat is destijds ook vastgelegd bij de oprichting van de vereniging. We zitten dan ook al jaren in het bestuur met dezelfde acht dames, wijkleidsters zijn dat bij ons. Nellie is daarbij de langstzittende wijkleidster, maar liefst 56 jaar. De wijkleidsters innen onder meer de contributie en gelden voor activiteiten en brengen de uitnodigingen rond.”

Feestavond

Alle 113 leden zijn welkom voor de feestavond in De Harmoniezaal. Er is muzikaal vermaak van de Bergse zanger, John Wils. Daarnaast is er een diner en kunnen de vrouwen deze avond gezellig met elkaar bijpraten.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief