De Krea & Kadobeurs biedt voor ieder wat wils.
De Krea & Kadobeurs biedt voor ieder wat wils. (Foto: José van der Wegen)

Elfde Krea & Kadobeurs trekt veel bezoekers

HOOGERHEIDE – Een traditie is het al jaren, de Krea & Kadobeurs in Hoogerheide. Multifunctionele accommodatie De Kloosterhof in Hoogerheide was dit weekeinde voor de elfde keer het toneel van de beurs die bekend staat om de vele creatieve cadeaus die er te verkrijgen zijn voor jong en oud.


Volgens Jozien den Hollander van de organisatie is er een en al tevredenheid over het verloop van de beurs. “Dit jaar waren er zo’n veertig deelnemers, waarvan twaalf nieuwe, met onder meer creaties van fimoklei, beschilderde schelpen en gevlochten manden. We krijgen van zowel deelnemers als bezoekers enthousiaste reacties. Sommige mensen komen speciaal terug voor deelnemers en vinden het jammer als ze hen mislopen. Ook dat we geen entree vragen en het vrij parkeren, wordt ook gewaardeerd.”

Wilgentenen
Met name de zaterdag trok veel bezoekers. Een van de nieuwe deelnemers was Josepha Vermeiren uit Achtmaal. Zij maakte van wilgentenen mandjes en andere creaties. “Het is een leuke hobby. Ik ben er ooit mee begonnen toen ik het iemand anders zag doen. Toen ging ik op les in Noord-Holland en heb daar alle technieken geleerd om manden te maken. De basis is hetzelfde, maar daarna kun je diverse technieken gebruiken om steeds iets anders te maken. Ook de wilgentenen zelf variëren qua gebruik. Je hebt geschilde en ongeschilde wilgentenen en gekookte en ongekookte. Gemiddeld doe ik zo’n drie uur over een mand. Restanten gooi ik niet weg, daarvan maak ik rammelaartjes of bloemen.”

Sjaals
Het maken van manden van wilgentenen kost aardig wat tijd en datzelfde geldt voor het vervaardigen van handgeschilderde en handgevilte zijden sjaals, de specialiteit van Rineke de Groes. “Ik beschilder zijde met zijdeverf. De sjaal die ik nu maak, heb ik voorzien van lijnen met behulp van Arabische gom. Het moet aan het einde van het weekend gereed zijn, anders ben ik uit mijn kleurenpalet. Het mooie van het handmatig inkleuren van zijden sjaals is dat een luxe natuurproduct is. Als je de sjaal na het inkleuren stoomt, komen de kleuren zo mooi naar voren en gaan de sjaals ook meer glanzen. Dat geeft het net dat beetje extra.”

Poppendokter
Iets extra’s doet ook Jacqueline Groenewoudt, ook wel bekend als de poppendokter van Huijbergen. “Ik heb een handwerkatelier met poppenreparatie in Goes, maar werk vanuit huis in Huijbergen. Handwerken zit in mijn bloed. Ik had nooit veel met poppen, maar de techniek erachter intrigeert mij. Het is bijzonder om poppen te kunnen herstellen en mensen blij te maken. Daar doe ik het voor.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES