Echtpaar Van der Kevie is maar liefst 70 jaar getrouwd. FOTO MARILYN PIETERSZ
Echtpaar Van der Kevie is maar liefst 70 jaar getrouwd. FOTO MARILYN PIETERSZ (Foto: Marilyn Pietersz)

Jubilerende paren komen samen in De Drieschaar

OSSENDRECHT- Jubilerende echtparen uit alle dorpskernen van de gemeente Woensdrecht genoten zondag van een ontspannen huwelijksjubileumdag in multifunctionele accommodatie (mfc) De Drieschaar in Ossendrecht. Het echtpaar Van der Kevie uit Ossendrecht spande de kroon met haar platina bruiloft. Een verbintenis die al zeventig jaar duurt.


Volgens mevrouw Van der Kevie ging het vanzelf. “De tijd gaat snel en voor je het weet ben je zeventig jaar verder.” Van alle 113 aanwezige echtparen, zijn meneer en mevrouw Van der Kevie het langst bij elkaar. Ieder jaar zet de gemeente Woensdrecht op de huwelijksjubileumdag echtparen die een lustrum vieren in het zonnetje. Het gaat dan om stellen die 50, 55, 60, 65 of 70 jaar geluk en smart met elkaar delen.

Levenskunst

Ary en Gerie Luijendijk maken deze dag voor het eerst mee. Zij zijn 55 jaar getrouwd. Gerie staat versteld dat zoveel mensen in Woensdrecht minimaal vijftig jaar gehuwd zijn. “Dit heeft me écht verrast. Ik dacht aan zo’n veertig of vijftig stellen. Ik zei zojuist tegen de burgemeester, Woensdrecht moet wel een hele goede gemeente zijn om in te wonen.” Op de vraag naar het recept van een lange, succesvolle verbintenis, antwoordt Gerie: “Dat is niet 1,2,3 te definiëren. Het is levenskunst, een proces waarin je naar elkaar toegroeit. En, een vleugje geluk dat de karakters samengaan.”
De echtelieden Van Waas uit Putte zijn kind aan huis bij de huwelijksjubileumdag van de gemeente. Ze zijn er voor de derde keer. “We willen dit niet missen”, roepen ze in stereo. “Je bent onder gelijkgestemden, allemaal al heel lang bij elkaar en dat schept een band.”
Dat ze al zestig jaar samen zijn heeft voor hen te maken met het woord aanpassen. “We komen beiden uit een groot gezin, je moest je aanpassen en dat geldt ook voor een huwelijk.”

202

Bij 202 echtparen in de gemeente Woensdrecht is een uitnodiging op de mat gevallen voor deze feestzondag. “Uiteindelijk hebben 113 koppels zich aangemeld, vorig jaar waren dat er 111 en dat is inderdaad veel. De meeste stellen komen uit Hoogerheide, in totaal 46”, aldus woordvoerder Sharan Kok van de gemeente Woensdrecht.

Quiz

Burgemeester Steven Adriaansen heette alle echtparen welkom en schetste kort hoe de middag eruit zou zien. Het trio de Kokteel Sjeekers uit Putte/Calfven zorgde voor de muziek en de jubilarissen kregen een quiz voor de kiezen met allerhande vragen over hun gemeente. Vragen als: Hoeveel grenspalen staan er in Woensdrecht of wat is het Huijbergs dialectwoord voor asperges? Het gekraak van de hersenen was hoorbaar. Als prijs lag het boek over de Woensdrechtse verzetsheld Sjef Adriaansen klaar voor tien echtparen.

Kermis

Frida en Piet Rutten ontmoetten elkaar op de Putse Kermis. Zij is een Ossendrechtse in hart en nieren, hij was gelegerd in de Ossendrechtse kazerne. De vonk sprong bijna meteen over, zodat ze dit jaar zestig jaar huwelijk vieren. “Het is geven en nemen. Als ge dat niet kunt, dan gaat het niet”, zegt Frida resoluut. Evenals het echtpaar Van Waas beleven de Ruttens hun derde huwelijksjubileumdag. “Dit is iets heel leuks van de gemeente", vindt Frida. "Je ziet bekenden en mensen bij wie je in de klas hebt gezeten.”


BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief